Larm: Personer utan bank-id hamnar utanför

| 11 januari, 2021
Många företag och myndigheter verkar utgå från att deras kunder har e-legitimation, men så är inte fallet. Foto: Fredrik Persson/TT

“När samhället under pandemin har blivit allt mer digitalt hamnar många personer som saknar e-legitimation utanför. En av dem är 70-årige Conny Bergqvist, som tvingas gå i butiker trots att han är i riskgrupp. – Det känns lite som att man är en andra klassens medborgare, säger han.

Kontakt med myndigheter, ärenden hos banken, beställning av varor eller något så enkelt som att köpa en bussbiljett. Conny Bergqvist behöver be om hjälp med allt – i alla fall om han vill göra det online.

På grund av en lätt intellektuell funktionsnedsättning har han inte kunnat få e-legitimation. I takt med att samhället digitaliseras allt mer stängs fler dörrar för honom.”

Läs vidare i Världen Idag


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Larm: Personer utan bank-id hamnar utanför

 1. Peter Kostin

  Låter konstigt att en lätt lätt intellektuell funktionsnedsättning ska stoppa en person från att få e-legitimation. Min son är lätt utvecklingsstörd och han har e-leg. Jag håller med om at den som inte har e-leg går miste om saker som förenklar vardagen, myndighetskontakter bl.a. Men man får akta sig att dra en linje mellan ålder och förmågan att utnyttja moderna kommunikationsvägar. Men blir inte dum i huvudet bara för att man passerat t.ex 70 år. Min lilla mamma 83 år betalar sina räkningar över nätet, pratar med barn och barnbarn via FB och skype., beställer kläder o.dyl. Jag tycker att någon ska hjälpa mannen att få ett e-leg och sedan se till att han kan gå på någon av de kurser som PRO ger i dator- och mobilkunskap.

  Svar
 2. Anders

  Konstigt att Conny inte kan få ett enda e-leg.
  Man läser ju dagligen om invandrare som får både 4 och 5 olika e-leg .
  Tycker det låter som diskriminering .

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.