Brist på uppsåt friar dömd man från våldtäkt på sin flickväns autistiska dotter

| 12 januari, 2021
Genrebild Foto: Jessica Gow / TT

“En 45-årig man åtalades vid Växjö tingsrätt för att ha våldtagit dottern till sin dåvarande flickvän.
Av läkarjournalen framgick att målsäganden har diagnosen autism, att hon har tre barn och har en stödfamilj samt att hon tidigare haft panikångest och självskadebeteende.

Såg honom som pappa

Kvinnan berättade att hennes mamma varit ihop med 45-åringen i några månader och att han varit omhändertagande om kvinnan. Hon hade många gånger sagt till mannen att hon såg honom som sin pappa.

Genom kvinnans uppgifter samt vittnesuppgifter och mannens egna uppgifter var det inledningsvis styrkt att mannen smekt kvinnans ben när hon lagt sig för att sova och att han våldfört sig på henne sexuellt genom en handling är jämförlig med samlag.

Frågan var då om mannen förstått att kvinnan inte samtyckte till handlingen. Av utredningen framgick att 45-åringen märkt att kvinnan tidigare dragit sig undan från honom när han smekt hennes ben. Han kände även till att kvinnan kallade honom för ”pappa” och såg honom som en närstående person.

”Betydande tvivel”

Enligt mannen själv har han inte uppfattat sig som en pappa för kvinnan, och det är inte klarlagt att han skulle ha förstått att hon såg honom på det sättet. Samtidigt talar mannens agerande omedelbart efter övergreppet att han inte hade utsatt kvinnan för den sexuella handlingen om han förstått att deltagandet inte var frivilligt.

Sammantaget finns det enligt hovrätten betydande tvivel kring huruvida mannen varit likgiltig inför att målsäganden inte deltog frivilligt. Kravet på uppsåt är därför inte uppfyllt och åtalet ogillas. (Blendow Lexnova)”

Läs i Dagens Juridik


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.