Sandra Mattisson Dahl: Tankar kring Big Tech’s uteslutningar och nedstängningar i sociala medieplattformar av oppositionella och förståndsmässiga tankearbetare

| 14 januari, 2021

Demokrati vad är det egentligen. Innebär det att alla ska tycka lika.

I min sinnevärld betyder demokrati att vi människor har ett lika värde under förutsättning att vi visar empati och respekterar varandra och underordnar oss majoritetens vilja. Det bygger på åsikts/yttrandefrihet. Var och en har rätt till sin egen åsikt och tala/skriva om densamma, så länge varken hot eller hat är inblandat. Jag kan också ibland tycka att någons åsikt är inskränkt och fullkomligt talanglös men då får man ärligt och uppriktigt skapa ett forum för diskussion med varandra och inte enbart lägga munkavle på min antagonist. 

För närvarande håller vårt sätt att bete oss mot varandra, till och med på att äventyra vår grundläggande känsla för hur demokrati bör fungera.

Ingen eller väldigt få, vågar snart inte öppet stå för sina åsikter oavsett sammanhang, utan att bli hånad eller hatad trakasserad och utesluten av meningsmotståndare, det är ju helt förkastligt. Är det verkligen så majoriteten vill ha det? Eller vi bara negligerar allting och bryr oss inte längre. 

När politik sociala forum och övrig media sätter sig över våra egna lagar och moraliska regler, då är den demokratiska idén i stor fara. Men samtidigt i andra situationer gärna talar högt om att demokratin hotas av avvikande politiska åsikter eller partier och på samma gång säger sig kämpa för demokratisk frihet och människors lika värde, och ger sig utan betänkligheter rätten att likvidera eventuella åsiktsfiender och röja de ur vägen och kullkasta alla demokratiska regler i den imaginära godhetens tecken. 

Vi kan tycka rätt, vi kan tycka fel, vi kan tycka lika, men vi måste också få tycka olika, det borde vara en självklarhet. Det som nu sker borde vara en väckarklocka för oss alla om vi fortsatt önskar leva och verka i ett demokratiskt och öppet samhälle, steget är inte långt till en demokratur och därefter en icke önskvärd diktatur. Det är riktigt jädrans oroväckande, det är en sak som är fullständigt klar.

Sandra Mattisson Dahl


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.