3195 Skating on thin ice.

| 15 januari, 2021

Ord betyder en del. I politiken betyder de allra mest och det mesta som görs av våra politiker är att de formulerar sig. Ett ständigt käbblande i ett spel som man ändå kan uppskatta. Lärorikt emellanåt. T ex bör man i en retorisk duell akta sig för att falla på eget grepp. Statsministern trodde sig stå på säker mark när han anklagade Åkesson för att partiet inte hade ett demokratiskt språk utan talade om ”strid” i sitt partiprogram. Det har varit en återkommande anmärkning under tämligen lång tid och man får anta att statsministern vars karaktär inte kan sägas vara explosiv tyckte att det var dags för honom att falla in i kören. Med statsministertyngd och som god uppföljning på händelser på andra sidan av Atlanten. Emellertid hade statsministern glömt bort ordalydelsen i Internationalen. Detta retoriska felgrepp kallas på engelska för ”skating on thin ice” (SVT).

En väsentligare nyhet är att svenskarna känner sig åtta år yngre än de är (SR). Detta föranledde mig att begrunda vilken ålder jag själv känner mig inneha. Först tänkte jag mig 40 men det slog mig att jag då fortfarande var alltför intellektuellt begränsad och inte i full kondition. 50 är nog bättre siffra. Jag känner mig alltså 24 år yngre. Visserligen drabbas jag ibland av att inte komma på ett visst namn men å andra sidan har jag de tre senaste åren förbättrat min kondition. Utöver att jag springer på tid är det märkligt nog så att de något mödosamma uppstigningarna från Nimis upplevs oföränderligt på samma sätt. Det har alltid varit med möda men varken mer eller mindre genom åren.

Det skulle vara intressant att veta hur mina läsare ser på sin upplevelseålder.

Lars Vilks


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Författare: Lars Vilks

konstkritiker och tidigare professor i konstteori vid Kunstakademiet i Bergen 1997 – 2003

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.