Två flickor fritagna av flera gärningsmän från SIS-hem på Färingsö

| 15 januari, 2021

Jag skrev under gårdagen om hur en tonårspojke misshandlat en lärare på ett SIS-hem i Kungälv. Och nu kan man läsa hur två flickor blev fritagna under hot från ett SIS-ungdomshem på Färingsö i Ekerö kommun, väster om Stockholm vid 22-tiden på måndagen. Efter en omfattande insats från polisen där hundar och ett stort antal patruller deltog kunde flickorna och gärningsmännen gripas vid en vägspärr, på en SL-buss strax efter midnatt på tisdagen. De tre unga personer som fritog flickorna är nu misstänkta för grovt främjande av flykt och är samtliga anhållna av åklagare.

Nu kan man då fråga sig hur det kan vara så lätt att fritaga någon från dessa SIS-hem?
Är det inte så att de som är på dessa hem inte är där av egen fri vilja utan är placerade där av myndighet, så hur kan det då vara att det bara är att gå in och hämta ut någon därifrån?
Eller är det så att dessa hem blivit någon typ av semesterbostäder för de kriminella ungdomarna, där de får gå som de vill?
Enligt uppgift vill Rebeckahemmets institutionschef där flickorna var intagna inte uttala sig om “händelsen”.

Men Statens institutionsstyrelses pressansvariga Stefan Hell Fröding meddelar att utredas internt inom SIS förutom att den utreds av polisen.
Han säger: “Det görs för att man ska kunna se vad som har hänt och för att undvika att det händer igen.”
Men det är ju bara det att detta händer lite allt för ofta numera. Så sent som i fjol sommar fritogs två yngre män, varav den ena var en mördare från ett SIS-hem, den gången i Lund.
Så när ska säkerheten höjas på dessa hem så att inte fritagningar eller som fallet i onsdags då en kvinnlig lärare misshandlades med tillhygge på ett sådant hem i Kungälv?

Dessa händelser stärker inte tilltron till dessa SIS-hem, eller den “vård och behandling” som utförs på hemmen. Det är väl snarare så att den tilltron som fanns har totalt suddats ut då inget verkar ha hänt på ett halvt år.
Så än en gång Hell Fröding, när ska säkerheten höjas på dessa hem?
När ska allmänheten kunna känna sig trygga och säkra när de vet att ungdomsbrottslingarna är inlåsta på dessa ställen?
Eller är det så att de intagnas välbefinnande väger tyngre än allmänhetens trygghet i fallet med SIS-hemmen, jag bara undrar?

Dock hade denna jakt på förrymda SIS-intagna något annat gått med sig, för i samband med en av de vägspärrar som sattes upp så greps ytterligare en person. Denna person ska varit efterlyst sedan i söndags för ett rån i Vällingby.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/a/zgMo0K/fritagning-fran-sis-hem–flydde-i-sl-buss?fbclid=IwAR2iRrWn1UHTCD2ls5mukwVs79VNfBOtEaFdm6knFdGnmrpR7b1qFFg4aQw https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2021/januari/personer-gripna-efter-rymningsforsok/

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.