3196: Måleriet

| 16 januari, 2021

Om måleriet i konsten under de senaste 50 åren. En ständig deklaration om att måleriet är dött – och dess ständiga återkomst. Antagligen beror måleriets bestämda överlevnad på att det i grunden förknippas med ”konst” och därmed en auktoritet som är svår att rubba. Ett målat porträtt har något annat med sig än ett foto.

Måleriet är inte dominant i den mer exklusiva samtidskonsten. Sådär 5 % av en utställning består av målningar. Nivån under absolut samtid är måleriet mycket större och går man runt i mera ospecificerade gallerier dominerat det stort. I samtiden är det alltså inte så enkelt att göra sig en plats för det är inte längre möjligt att skapa radikala formvariationer som innebär några estetiska utmaningar. En av vår tids framgångsrika målare är rumänen Adrian Ghenie. Under de senaste decenniet har han gjort ett stort antal porträtt, fabulöst skickliga och sevärda. Han måste låna och citera och porträtten blir en version av Bacon Light. Trump har varit föremål för hans pensel, liksom Elvis.

Lars Vilks


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Lars Vilks

konstkritiker och tidigare professor i konstteori vid Kunstakademiet i Bergen 1997 – 2003

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.