Rättegången startar mot filmaren Henrik Evertsson som upptäckte hålet i Estoniafärjan – riskerar fängelse

| 18 januari, 2021

Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.

Den 25 januari – om drygt en vecka – inleds en rättegång i Göteborg där kammaråklagare Helene Gestrin har åtalat Henrik Evertsson för de rörliga bilder som togs med undervattenskamera vid Estonias vrak den 23 september 2019. Åklagaren menar att Henrik Evertsson, tillsammans med sin ROV-kameraoperatör Linus Andersson, har brutit mot det förbud mot dykning som regleras i lagen om skydd för gravfriden vid vraket. Det var i slutet av september förra året som dokumentärserien ”Estonia – fyndet som förändrar allt” sändes på Dplay. Det mest uppseendeväckande var filmer som visade ett stort hål i fartygets skrov på styrbordsida. Dessutom gjorde Evertsson något som den officiella haverikommissionen i stor utsträckning undvek: dokumentären återgav de överlevandes berättelser. Hålet har varit känt av tyska expertgruppen och Estonia-haveriets största anhörigförening SEA i decennier. Redan i juni 1997 fick expertgruppen under ledning av sjöfartsexperten Werner Hummel uppgifter om att det fanns ett hål i skrovet på Estonias styrbordsida, samt att sprängskador tycks ha fått bogvisiret att lossna.

Läs i Inblick


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.