16-åringen planerade misshandeln på läraren på SIS-hemmet i Kungälv

| 19 januari, 2021

I torsdags skrev jag om att en lärare på ett SIS-ungdomshem i Kungälv blivit svårt misshandlad med bland annat ett tillhygge av en tonårspojke. Under måndagen skrev Expressen att det framkommit mer information om misshandeln. 16-åringen har förklarat i polisförhör att misshandeln var planerad. I förhör ska 16-åringen förklarat att det var planerat och har också gett vissa förklaringar till varför attacken skulle utföras. Dessa förklaringar vill dock inte polisen och åklagaren gå in på. En annan sak som polisen fått fram är att pojken hade bett en av lärarna att gå med honom på en promenad i området som hör till hemmet. När de sen kommit utom synhåll för de andra boende och personalen på boendet attackerade han läraren med ett i dagsläget inte fastställt metallföremål.

Det är nu också fastställt att pojken förutom attackerat läraren med metallföremålet också sparkat och slagit henne då hon redan låg på marken.
Åklagare Frida Hörlinge sade: “I samband med att läraren lyckades bita pojken i handen avbröts misshandeln och pojken lämnade läraren. Hon kunde då slå larm genom ett överfallslarm som hon hade på sig.”
Lärarinnan som är i 50-årsåldern har opererats och är kvar på sjukhuset men mår i dag ”efter omständigheterna bra”. Enligt uppgift så erkände 16-åringen misshandeln redan i de första förhören.

Hörlinge konstaterar att fler vittnen till händelsen kommer att förhöras och att personer som tidigare givit sina vittnesmål kommer att höras mer detaljerat. 16-åringen är kvar på häkte eftersom det finns kollusionsfara (risk för att pojken undanröjer bevis eller på annat sätt förstör brottsutredningen). I och med detta får han inte kontaktas eller kontakta andra. När denna faran är undanröjd kommer han att placeras på ett annat SiS-hem enligt Hörlinge. Några nya kommentarer från Statens institutionsstyrelse när det gäller 16-åringen och häktningen för mordförsök har inte kommit på måndagen.

Där är dock en sak som jag tycker är underlig, och det är uttalandet från Frida Hörlinge om att 16-åringen efter att kollusionsfaran undanröjts kommer att placeras på ett annat SIS-hem.
Jag frågar mig om detta verkligen är klokt att göra det, med tanke på att pojken höll på att mörda lärarinnan?
Ska verkligen sådana individer placeras ute på SIS-hem där de kan bara gå ut och försvinna?
För vi har ju alla läst och hört hur osäkra dessa “hem” är och hur lätt det är att de intagna både kan rymma och fritas från dessa.
Och där är också den aspekten att tänka på att detta kanske inte är en engångshändelse?

Vad händer om pojken gör samma sak på nästa SIS-hem?
Och vad händer om det då går värre för nästa offer för honom än vad det gick för den kvinnliga läraren i Kungälv?
Jag vill inte skriva “fan” på väggen men man får heller inte vara för naiva i detta fall då pojken visat att han inte går att lita på. För den svenska kriminalvården och då speciellt ungdomsvården är alldeles för slapp mot de allvarliga brotten och mot dem som kommer från socioekonomiskt utsatta områden. Enligt mig behövs en ändring gällande straffskalorna så att straffen indikerar på brottets allvarlighet, och inte som nu tar hänsyn till ålder och uppväxtplats.

https://www.expressen.se/gt/16-aring-planerade-overfall-pa-larare/?fbclid=IwAR1tVmR_y30T6s1ZuLEL0C0Gc3hAEykXW4ENDd0A-pvSfE6ejlThYk5-9JE

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.