3199: Etiken i politiken och konsten

| 21 januari, 2021

Så blev det en ny amerikansk president. Vad som kan förväntas är att Biden inte lyckas bli någon mediemagnet eller någon som kan etablera en vinnande politik. Lite småtråkigt i relation till det engagemang som Trump lyckades åstadkomma. En del observatörer oroar sig dock för Trumps återkomst (Expressen). Medlet skall då bestå av “politisk extremism” som alltmer fyller det republikanska partiet. Vilket skulle ge oss ett ondskefullt och ett välartat politiskt parti. Det förefaller vara lite för enkelt och visa alltför tilltro till vad politiken kan åstadkomma. Men först om fyra år får vi veta om USA vill ha mer Trump.

En helt annan fråga behandlar Sven Anders Johansson (Aftonbladet). Om konstens autonomi kontra etiken i samband med rapparen Yasin. Han är inget föredöme men frågan är om hans verk är tillräckligt bra. För även om man har bestämda uppfattningar om etiska brister är det svårt att göra sig av med sådant som inte kan undgå att uppfattas som övertygande estetiska kvaliteter. I det här fallet har jag svårt att tro att konstnären blir historisk så här är det mera en principsak. Men i stort sett har vi fått uppleva hur det politiska etiken alltmer har tagit överhand när konstverk skall bedömas. Helt rent blir det inte ens i sådana fall som t ex Wagner eller Pound. Minst lika illa om inte värre var det med futuristen Marinetti som dock har klarat sig hyggligt. Ett klart domslut kan aldrig fattas.

Lars Vilks


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Lars Vilks

konstkritiker och tidigare professor i konstteori vid Kunstakademiet i Bergen 1997 – 2003

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.