Oro i Centerpartiet efter att Nyamko Sabuni uttalat sig om att hon är beredd att gå till extraval

| 22 januari, 2021

Expressen skrev i gårkväll att L-ledaren Nyamko Sabuni inte backar från sitt ultimatum till Stefan Löfven i frågan om den nya migrationslagen. Och detta skakar nu inte bara hennes eget parti Liberalerna utan även Centerpartiet där de varnar Liberalernas partiledning för konsekvenserna. Detta har framkallat stora skälvan inom L där en dramatisk debatt väntas i ett extramöte med partistyrelsen på fredagen.
Men inte ens detta extramöte tycks skrämma L-ledaren som säger: “Om Löfven går vidare med sitt förslag till ny migrationslag lämnar Liberalerna samarbetet.”

Sabuni fortsätter sen med att säga: “Vi är inte i position att utlysa ett nyval, men visst, statsministern kan göra det. Jag kommer alltid att vara beredd att möta väljarna. Den partiledare som inte är beredd att göra det ska kanske inte vara partiledare. Jag önskar inte nyval och definitivt inte i den här situationen. Därför hoppas jag att vi har en klok statsminister som inte vill skapa kaos utan håller sig till vårt avtal.”
Enligt uppgift inifrån partierna har C och L haft dialog i flera omgångar, men att C inte lyckats övertyga sin mittenbroder i den här frågan.

En centralt placerad källa inom Centerpartiet sade till Expressen: “Grunden för regeringen är JÖK-avtalet. Om Liberalerna drar sig ur finns inget stöd för avtalet. Då driver de Sverige till extra val i år.”
Denna källa fortsätter sen med att säga: “Utan L har vi ingen möjlighet att få igenom en budget. Vi är inte öppna för samarbete med Vänsterpartiet.”
Källan menar sedan att att Liberalernas partiledning inte förstår vad den gett sig in på och anklagar L för att inte handla långsiktigt utan snarare ”kortsiktigt och partitaktiskt”.

Samtidigt så skriver Nyamko Sabuni på sin Facebook-sida att partiet just nu diskuterar regeringsfrågan ”på olika nivåer”.
”Vi ska söka stöd för en regering där vi kan få igenom så mycket liberal politik som möjligt … Liberalerna kommer i god tid före nästa val att lämna tydliga besked i regeringsfrågan”.
Men även om nu Sabuni vill avbryta JÖK:en så är det inte så lätt, Anna-Lena Johansson, Liberalernas länsordförande i Stockholm sade tidigare till Expressen att ”beslut om att avbryta JÖK-överenskommelsen måste gå genom partiråd och landsmöte”.

Och förslaget att L ska lämna JÖK:en har splittrat Liberalerna än mer än vad de var splittrade innan. Ledande L-politiker sade att det inte var förankrat i partistyrelsen och riksdagsgruppen. Och Karin Karlsbro, EU-parlamentariker (L) skrev att det skulle vara ett ”historiskt misstag” om Liberalerna spräckte JÖK-avtalet och öppnade för en ny regering ”beroende av SD:s stöd”. Men å andra sidan sade Allan Widman att han stöder partiledaren. Men även Axel Darvik, gruppledare i Göteborg stöder Sabunis linje. Så det lär bli strid inom partiet och det kanske leder till att Nyamko Sabuni får avgå om de mer flyktingvänliga inom partiet vinner striden.

Men svar på denna frågan kan tidigast komma under fredagen om ens då. Så vi som står vid sidan får ge oss till tåls och bara hoppas på att Sabuni vinner striden inom L så att Löfven blir tvingad till att åtminstone dra tillbaka lagförslaget om en ny migrationslag som vad jag förstår kommer föra Sveriges migrationspolitik tillbaka till tiden innan flyktingkrisen slog till 2015. Och vi kan ju hoppas att det även leder till att Löfven tvingas till en regeringskris och att den om inget annat leder till att han får bilda en minoritetsregering fram till det ordinarie valet 2022 och att han och Socialdemokraterna och Miljöpartiet sen tvingas bort från regeringsmakten under överskådlig tid, om inte för alltid.

https://www.expressen.se/nyheter/nyamko-sabuni-beredd-att-ga-till-extra-val-oron-i-centerpartiet/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.