FHMs rapportering ‘under all kritik’: 52.092 bekräftade fall blev 39.471, dvs över 12.000 fall ‘är som bortblåsta’!

| 23 januari, 2021

Det är klandervärt när en myndighet rapporterar data som sedan ändras utan att förklara detta med ett enda ord (INTE ens i en fotnot).

Folkhälsomyndigheten (FHM) rapporterade under vecka 1 (dvs 4-10/1) följande bekräftade fall (se bilder 2-4) längst ner hämtade från dagliga uppdateringar (HÄR):

VECKA 1:

4/1 – INGEN rapportering från FHM

5/1 – 32.369 bekräftade fall

6/1 – INGEN rapportering från FHM

7/1 – 12.536 bekräftade fall

8/1 –   7.187 bekräftade fall

Summa: 52.092 bekräftade fall för vecka 1 enligt FHMs dagliga rapporteringar.I veckorapporten som publicerades den 15/1 för vecka 1 redovisas bara 39.471 bekräftade fall (se bild 1 nedan hämtad från FHM veckorapport HÄR).

Varför denna skillnad på 12.621  fall?  Det är ingen obetydlig avvikelse.

FHM har INTE med ett enda ord nämnt detta. Media har INTE heller uppmärksammat detta faktum och ställt frågor om denna avvikelse.

Har ringt och skickat mejl till FHM och bett om förklaring (den 14/1 och 15/1), men har bara erhållit följande svar:

“Det beror på att antalet som rapporterades den 5/1 innehöll fall som inkommit under helgdagarna innan.”

Det är ett otillfredsställande svar, så en följdfråga ställdes, då dessa 12.000 fall inte finns registrerade under veckorna 52, 53 och 1 enligt de veckorapporter som FHM publicerar, utan dessa rapporter är oförändrade. Notera att per idag (23/1) har INGET svar på följdfrågan erhållits från FHM.

Otillfredställande svar är typiskt för FHM (exempel HÄR), medan Socialstyrelsen och Intensivvårdsregistret svarar utförligt.

Det har sedan pandemins början varit skillnader mellan dagliga rapporteringar från FHM och FHMs veckorapport efterföljande vecka, vilket är helt och hållet naturligt.

Det har nästan uteslutande handlat om att antalet bekräftade fall ökat i större eller mindre omfattning på grund av eftersläpning i rapporteringen. Det som gör den här specifika veckorapporten värd uppmärksamhet är att över TOLV TUSEN bekräftade fall tagits bort i veckorapporten. 

Det har dessutom visat sig att veckorapporten som publicerades för vecka 2 den 22/1 (HÄR) rapporterar bara 29.544 trots att de dagliga rapporterna summerar 34.015 bekräftade fall, dvs 4.500 fall har tagits bort i veckorapporten. Två veckor i rad som sammanlagt 16.500 fall tagits bort.

Vänner av ‘ordning och reda’ när det gäller saker och ting ställer sig frågande till:

(i) VARFÖR dessa skillnader?

Och dessutom:

(ii) VARFÖR denna tystnad från FHM att INTE förklara vad som skett?

NEDAN följer ovan nämnda bilder 1-4:

Bild 1: FHMs rapport för vecka 1.

Bild 2: SVTs dagliga rapportering 5/1 redovisar 32.469 bekräftade fall.

Bild 3: SVTs dagliga rapportering 7/1 redovisar 12.536 bekräftade fall.

Bild 4: SVTs dagliga rapportering 8/1 redovisar 7.187 bekräftade fall.

Göran Svensson är internationellt verksam forskare och forskningsledare i management –  skriver som privatperson ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’ (nordinavia.se)


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Göran Svensson

är internationellt verksam forskare och forskningsledare i management - skriver som privatperson 'pang på rödbetan' om aktuella samhällsfrågor 'utan krusiduller' (nordinavia.se)

2 tankar på “FHMs rapportering ‘under all kritik’: 52.092 bekräftade fall blev 39.471, dvs över 12.000 fall ‘är som bortblåsta’!

 1. Lennart

  “Det beror på att antalet som rapporterades den 5/1 innehöll fall som inkommit under helgdagarna innan.”

  Kompetensen på svenska skitmyndigheter framträder klart. Han, eller hon eller “det” kanske jobbade men genusfrågor och hade därmed inte tid att svara på något så obetydligt. Förmodligen förstår inte den “myndighetsperson” (hahaha, ursäkta jag får alltid ett skratt i halsen när jag tänker på svenska myndigheter och deras godtycke) som svarade vad 12.621 står för. Det där med ental, tiotal och tusental kan vara svårt för inkvoterade myndighetspersoner.

  Att dessutom lämna ett så stympat svar tyder på att han, hon eller “det”, också är mycket oartig och ouppfostrad, men det går nog hem på dessa skämtinrättningar.

  Jag kan ha fel, det kan vara svårt att svara om den så kallade myndighetspersonen hoppade käpphäst samtidigt som han, hon, eller “det” svarade. Då får man ha viss förståelse för det enfaldiga svaret.

  Svar
 2. GS

  Min förhoppning är att det finns en godtagbar förklaring, men oavsett så är det klandervärt att inte tala om varför en sådan stor avvikelse uppstått. Det skall noteras att veckan efter uppstod ånyo samma situation, där 4.500 fall raderats. Sammantaget tyder dessa två avvikelser på att det finns osäkerhet när det gäller FHMS rapporterade siffror.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.