Ytterligare ett brandattentat mot Spånga kyrka

| 25 januari, 2021

Nytt brandattentat mot Spånga kyrka skedde vid tretiden mot söndagen. Enligt kyrkoherden i församlingen hade eldfarlig vätska kastats mot kyrkporten och ett av fönstren som också ska ha krossats. Polisen var snabbt på plats och kunde med hjälp av sin pulversläckare släcka branden.
Jerker Alsterlund, kyrkoherde i Spånga-Kista församling säger om brandattentatet: “Det är jättetråkigt att det finns personer som gör sådant här. Själva meningen med handlingen är väl att provocera.”

Spånga församling har vid flera tillfällen varit utsatt för attacker. Den senaste var under natten till onsdagen då någon kastat tre molotovcocktails mot kyrkan och entrén så att en brand uppstod. Den branden kunde släckas av en väktare som fått ett larm om att något hänt vid kyrkan.
Eva Nilsson på polisen sade på söndagsförmiddagen: “Vi tittar på vad som har kastats in och om nattens händelse har ett samband med den som skedde för fyra dagar sedan.”

Ett större område kring den k-märkta kyrkan, som byggdes på 1100-talet, är på söndagsförmiddagen avspärrad för teknisk undersökning.
Under denna tiden var kyrkan stängd, något som kyrkoherde Jerker Alsterlund kommenterar med att kyrkan brukar vara öppen för ljuständning och andakt under söndagen. Nu avvaktar vi och ser vad som händer när polisen är klar med sin tekniska undersökning.
Brandattacken mot kyrkan rubriceras som mordbrand.
Så nu frågar jag om inte kyrkan och kristendomen även i Sverige är under attack?

För med tanke på att det så sent som undre lördagseftermiddagen rapporterades om att ett hundratal gravstenar vandaliserats på Norra begravningsplatsen i Solna så är nog den frågan korrekt och den bör besvaras av någon av våra makthavare. Jag tycker ärkebiskop Antje Jackelén kan svara på om vad hon tycker om attackerna mot kyrkorna. Men det är kanske för mycket att begära av en som ställt sig på barrikaderna för mångfald och varit bestört när moskéer attackeras i muslimska länder.

Så det är väl för mycket att begära att hon ska känna något eller uttala sig när svenska kyrkor eller kyrkogårdar vandaliseras.
Likaså är det väl för mycket att begära att Löfven skulle uttala sig om detta attentatet som han gjorde vid moskébranden i Eskilstuna då han sa: “Det är avskyvärt, ett avskyvärt dåd.”
Den branden som det senare framkom hade orsakats av en fritös. Men nu när det framkommit att det är brandbomber mot en svensk medeltida kyrka då håller han och resten av regeringen liksom ärkebiskopen tyst.

Är inte det ett klart bevis på att kristendomen är under attack här i Sverige och att de ledare som är tillsatta inte bryr sig om att den är attackerad?

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/spanga-kyrka-aterigen-attackerat?cmpid=del%3Atw%3A20210124%3Aspanga-kyrka-aterigen-attackerat%3Anyh%3Alp&fbclid=IwAR2QhvkqwIECEkSWheuanls-hEW5Gnm98DfydFUWz8dSBPZmdXM_LuDVd9I

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.