Jimmie Åkesson: “För exakt hundra år sedan”

| 26 januari, 2021

För exakt hundra år sedan idag, den 26:e januari 1921, tog riksdagen det avgörande beslutet som fastställde reformen om allmän och lika rösträtt I Sverige. 

Framväxten av demokrati föregicks av hårda debatter och utgjorde kulmen på en kamp mellan olika intressen. Men det utmynnade även i ett resultat av en genomgripande samhällsförändring som pågått under en längre tid.

Det beslut som togs för precis hundra år sedan har gett människor i vår tid möjligheter och friheter som generationer innan dess, inte ens hade kunnat drömma om. 

Samtidigt har vi under decennier sett en mycket oroande utveckling i Sverige, då de som har haft en annan uppfattning än vad som upplevts vara korrekt för stunden har hånats, mobbats ut och exkluderats i olika sammanhang. De har blivit av med sina jobb eller tappat sociala kontakter. De har fått en skamstämpel som sitter kvar, alldeles oavsett om det i slutändan visade sig att dessa uppfattningar låg i linje med verkligheten eller inte.

Du ska inte behöva skämmas över vad du i demokratins namn tycker. Det måste finnas en inneboende respekt för varandras rätt till en åsikt. Den respekten innebär att du klarar av att se det faktum att någon inte håller med, utan att benämna meningsmotståndare för allsköns nedsättande uttryck. Det är inte dem som för fram sanningar som svider och underminerar demokratin. Det är dem som gör allt i sin makt för att tysta, marginalisera och avhumanisera dessa åsikter som gör sig skyldiga till detta. Det är dessa destruktiva krafter som är vår tids största demokratihot.

Jimmie Åkesson på Facebook


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Jimmie Åkesson: “För exakt hundra år sedan”

 1. Anders

  När jag läst Åkessons tal och lutar mig bakåt i soffan och sluter ögonen kan jag höra Per-albins lite knarriga och forcerade stämma , eller Palmes energiska stämma säga precis samma sak . Med respekt för åsikter och demokratin . Men det var då det . Nu är det andra socialdemokrater som styr . Inte så noga med sanningen , makten är viktigare . Twittepuckon som spyr på allt som de tror hotar deras maktposition. Men inget nytt under solen . Köpte en biografi om Gunnar Sträng . När han cyklade runt och skrev avtal för lantarbetare , blev han lika illa behandlad som dagens Sverigedemokrater . Men det styrkte honom och det parti han kom att förtjänstfullt tjäna i många år .
  Men av detta har dagen sossar inte lärt sig något .
  T.ex att det är bättre att bemöta synpunkter med sakpolitik .
  Men det krävs förstås att man har en politik .
  Har man inte det kanske man får nöja sig med spyor , osanningar och påhopp .
  Historien kommer att visa vem som hade rätt .

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.