Dagens Industri: S drar in trumpismen i Sverige

| 27 januari, 2021
På ett utstuderat sätt provar nu Socialdemokraterna trumpismens språk och missbruk av gränsen mellan sanning och lögn, senast Anders Ygeman i söndagens Agenda.Foto:Jessica Gow/TT

Lögnen är i en mening en lika tidlös som ofrånkomlig del av politiken. Duktiga politiker är ofta lysande lögnare eller i alla fall bra på halvsanningar. 

Det gäller att beskriva motståndaren i så dålig dager som möjligt och sig själv i den bästa tänkbara. Men det finns gränser. Oftast bemödar man sig om att hålla sig hyggligt nära verkligheten. Det fungerar inte att helt ta heder och ära av en motståndare och sedan räkna med stöd i riksdagsarbetet.

Donald Trump förde upp den politiska lögnen till en ny nivå. Han ljög om allt, även om småsaker som vilket väder det är eller hur många besökare han hade på ett möte. Och han tycktes vinna på att bygga ett parallellsamhälle med ett helt eget språk och ett eget förhållande till sanningen. Om inte coronaepidemin hade svept in hade han troligen vunnit presidentvalet.

De flesta amerikanska politiska trender testas snabbt i Sverige. På ett utstuderat sätt provar nu Socialdemokraterna trumpismens språk och missbruk av gränsen mellan sanning och lögn. Det händer gång på gång, i sociala medier, i riksdagsdebatter och i aktualitetsprogram i tv och går inte att tolka på något annat sätt än att S vill skapa samma debattklimat som grovt skadat USA.

Läs vidare i Dagens Industri


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.