Ytterligare rymning från SIS-hem. 19-åring dömd mördare jagas för tredje gången på ett år

| 27 januari, 2021

Ytterligare en gång visar det sig att SIS-ungdomshemmen är något som inte ska användas till sådana ungdomar som är dömda för grov brottslighet. För nu har det hänt igen att en grovt belastad tonåring åter rymt från ett sådant hem. Detta hemmet är Sundbo i Fagersta och tonåringen som rymde har haft den vanan att göra så då han under 2020 rymde inte mindre än två gånger. Och det är en mycket grovt belastad tonårsman eller pojke. Enligt uppgift var han dömd till sluten ungdomsvård efter att han sköt en man i huvudet och en annan med flera skott i magen.

Så jag frågar mig om det inte är på tiden att dessa SIS-hem stängs ner för individer som är dömda för mord?
Under fjolåret rymde samma person alltså två gånger den ena gången genom ett beväpnat fritagande men den andra gången gjorde han som han gjorde nu den 12 januari, han bara avvek från institutionsområdet utan hot eller våld i situationen.
Helena Finér, tf verksamhetsdirektör SiS ungdomsvård norr säger: “Vi kan konstatera att vi brustit i riskbedömningen.”
Enligt uppgifter som Expressen fått ska det vara en 19-årig man.

Och det ska vara samma man som under beväpnad fritagning rymde från ungdomshemmet Råby i Lund i augusti, och då var det som sagt var för andra gången då han redan under våren lyckats rymma från ett annat SIS-hem. Det var också då dom polisen tog hjälp av TV3:s program Efterlyst för att fånga in honom. I det programmet beskrevs 19-åringen som en ”fara för allmänheten”. 19-åringen greps under sommaren, och placerades på Råby i Lund.
Så jag frågar er nu om en sådan person ska få vistas på ett ungdomshem eller ska en sådan låsas in på ett fängelse?

Likaså så frågar jag mig varför inte Statens institutionsstyrelse och polisen gått ut tidigare och berättat att han åter rymt?
För om han är en “fara för allmänheten” så borde både radio, TV och riksmedierna gått ut med denna information med en gång och inte väntat i två veckor.
Kan det vara så att de skäms över att han lyckats rymma ytterligare en gång eller vad är det som motiverar denna fördröjning att låta allmänheten får reda på det?
Eller är det så att vi kanske aldrig skulle fått reda på att 19-åringen bara gick ut från SIS-hemmet?

Helena Finér medger att där finns brister i vår säkerhet, och hon säger: “Vi ska inte ha avvikningar. Vi ser att vi har brister i vår säkerhet och har vidtagit flera olika åtgärder med anledning av det. Vi har anställt en säkerhetsdirektör, inrättat en säkerhetsavdelning och påbörjat ett omfattande säkerhetsarbete.”
Hon fortsätter sen med att säga: “Men detta arbetet tar tid. Sedan generaldirektören tillträdde har vi uppmärksammat att säkerheten på våra institutioner varit bristfällig. Vi jobbar på och vidtar säkerhetshöjande åtgärder löpande.

Sen kan vi också se att i samhället så har vi en utveckling med mer våldsbenägna ungdomar med kopplingar till gängkriminalitet vilket även syns hos oss. Det kräver att vi har ett annat säkerhetsmedvetande.”
Men hur länge ska vi i allmänheten vänta på att ni inom SIS ska få ett annat säkerhetsmedvetande?
Hur länge ska vi behöva vänta på att ni inom Statens institutionsstyrelse höjer säkerheten så att ni kommer upp i en rimlig nivå så att vi kan känna oss säkra?

Thomas Gür skrev så här på Facebook om rymningen: “Vilken fars – men en bitter sådan.
“Händelsen i Fagersta är enligt uppgifter tredje gången på mindre än ett år som 19-åringen lyckats han lyckas rymma från ett så kallat SiS-hem.””

Och där är väl ingen som inte håller med honom i att det är en bitter fars med dessa SIS-hem, att de inte är värda något om de inte kan hålla dem som är dömda till “vård” inlåsta så att vi andra kan känna oss säkra för dem. Jag hoppas att det tas upp en debatt i riksdagen om denna rymningen och att Statens institutionsstyrelse får besked att de grovt kriminella ska överföras till fängelser direkt. Men detta är nog en alltför högt ställd förhoppning från min sida då där är allt för många inom riksdagspartierna som fortfarande menar att dessa individer inte är annat än missförstådda “barn” som inget ont vill och att allt beror på socioekonomiska orsaker att de hamnat där de hamnat.

https://www.expressen.se/nyheter/krim/pistolman-jagas-har-rymt-for-tredje-gangen/ https://www.facebook.com/thomas.gur.5

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.