Coronapandemin har ‘blottlagt’ individualismens fula tryne – gamla ‘faller som käglor’, men få verkar bry sig!

| 28 januari, 2021
3D illustration

Sverige är ett av de mest indivualistiska länderna i världen till skillnad från länder som är mer präglade om grupptänkande (HÄRoch HÄR).

Under pandemins härjningar i det svenska samhället har en föga smickrande sida synliggjorts i befolkningen, nämligen individualismen.

Den har vuxit fram som ett resultat av att  ‘min’ trygghet och ‘mitt’ välbefinnande går före ‘andras’. 

‘Andras’ trygghet och välbefinnande bekommer ‘mig’ inte.

I många länder är ‘gamla’ respekterade och deras trygghet samt välbefinnande är av största vikt. En angelägenhet för alla. Det som regeringen och myndigheter visat upp när det gäller att säkerställa de ‘gamlas’ trygghet och välbefinnande är chockerande.

Total avsaknad av medmänsklighet och moralisk kompass.

De ‘gamla’ har fallit offer för regeringens och myndigheters nonchalans och senfärdighet att säkerställa deras trygghet och välbefinnande.

De ‘gamla’ har ‘fallit som käglor’. 

En efter en har de försvunnit i många familjer.

De ‘gamla’ är INTE ‘utrotningshotade’, men alldeles för många familjer har drabbats av regeringens och myndigheters ‘slappa’ attityd och ‘flathet’ att reagera och agera på allvar för de ‘gamlas’ trygghet och välbefinnande.

Trots detta haveri i mänskligt lidande och massdöd som skett verkar få bry sig i det svenska samhället – de är ju till stor del ‘bara’ de ‘gamla’ som drabbats.

De ‘gamlas’ trygghet och välbefinnande verkar obsolet och irrelevant för många – de är ju ‘gamla’. De är kanske dessutom ‘sjuka’ och skall kanske ändå dö snart. Ett synsätt som visar på ett moraliskt förfall ovärdigt i ett civiliserat samhälle.

Coronapandemin har blottlagt individualismens fula tryne. 

De ‘gamla’ dör, men få verkar bry sig.

Göran Svensson är internationellt verksam forskare och forskningsledare i management –  skriver som privatperson ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’ (nordinavia.se)


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Författare: Göran Svensson

är internationellt verksam forskare och forskningsledare inom Business & Management – skriver som privatperson på sin blogg (https://nordinavia.se) ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’.

3 tankar på “Coronapandemin har ‘blottlagt’ individualismens fula tryne – gamla ‘faller som käglor’, men få verkar bry sig!

 1. Jonas Claesson

  Det låter som att du vill att vi ska få mer grupptänkande och kollektivism i Sverige? Hur vill du åstadkomma det? Med lagar eller utbildning? Kanske en kulturrevolution? Tycker du att det inte finns individualister med moralisk kompass? Jag tycker det är så att alla människor är både individualister och kollektivister, i olika grad och på olika områden.

  Svar
  1. GS

   Handlar INTE om det ena är bättre än det andra, utan individualismen som en möjlig förklaring till varför så få bryr sig.

   Svar
 2. Lena

  En mycket bra redogörelse av den skitkultur som numera präglar Sverige.
  Detta är resultatet av amatörmässiga myndigheters och politikers slakt av vad som är normalt, god moral och ett gentlemannamässigt beteende.

  Fast det är klar, är man osäker på vilket kön man tillhör kan det vara svårt fokusera på mer ridderliga karaktärsdrag, inte sant.

  Vi ska dock inte hoppas på någon förbättring, ty de så kallade myndigheterna är fyllda till bredden med fånar. Kompetensen hos diverse ministrar och dylikt ska vi inte prata om.

  Det finns dock fortfarande några normala länder kvar i “närområdet”. För den som vill flytta långt finns det ännu flera möjligheter.

  Det bästa råd som kan ges är att var och en tömmer en hink med skit på valfri myndighet.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.