Maktelit möts för att planera global omstart – väcker oro

| 28 januari, 2021
World Economic Forums möte i Davos kommer i år bland annat handla om ”det stora återställandet”. Kritiker oroas över att det under mötet kan dras upp riktlinjer som innebär ökad kontroll. Foto: Gian Ehrenzeller/AP/TT
”The Great Reset” står på agendan när tunga makthavare från hela världen i veckan möts till World Economic Forum i schweiziska Davos. Målet är att använda coronakrisen för att ”förbättra” kapitalismen, men det handlar också om alltifrån hbtq-frågor till förslag om ökat globalt styre.

World Economic Forum (WEF) är en plats där flera av de mäktigaste beslutsfattarna i samhället, särskilt med fokus på politik, ekonomi och näringsliv, i flera år har mötts för att diskutera aktuella frågor.

I år har WEF dragit fler blickar till sig än vanligt. Orsaken är initiativet ”The great reset” (ung. ”Det stora återställandet” reds. anm.) som lanserats genom en bok av forumets grundare, ekonomen Klaus Schwab.

Boken beskrivs som en guide till att förstå varför coronaviruset fått så djupgående konsekvenser för de sociala och ekonomiska systemen och vad som krävs för att bygga en mer ”inkluderande, motståndskraftig och hållbar värld framöver”. Här finns också förslag om ökad överstatlighet på vissa områden och så kallad ”Global governance” (global styrning). Dessutom har man målsättningar på en rad olika samhällsområden och tar bland annat upp ”hbtq-inkludering”, ”jämställdhet mellan könen” och ”digital identitet”.

Idén om att använda krisen för att försöka förbättra det marknadsekonomiska systemet har fått stöd av såväl USA:s president Joe Biden som Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Men projektet har också mött stark kritik. Huvudsakligen utgår kritiken ifrån att en maktelit kommer samman och drar upp riktlinjer med potentiellt stor påverkan för världen, utan direkt insyn för medier och medborgare.”

Läs mer i Världen Idag


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

2 tankar på “Maktelit möts för att planera global omstart – väcker oro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.