Varför är medierna så tysta om Reinfeldts Kina-affärer?

| 29 januari, 2021
Sveriges förre statsminister och tidigare M-ledaren Fredrik Reinfeldt har gjort affärer med den kommunistiska diktaturen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Tystnaden kring Fredrik Reinfeldts affärer med den kinesiska staten visar hur sårbart Sverige är för kommunistregimens påverkansoperationer.

Fredrik Reinfeldt har i flera års tid suttit i styrelsen för ett bolag i Hongkong som kontrolleras av kinesiska staten. Han har också deltagit i möten med högt uppsatta politiker och tjänstemän i Kina. 

Det avslöjade Expressens grävande reporter Frida Sundkvist för snart ett år sedan i sin granskning av den förre statsministerns affärer med kommunistdiktaturen. 

Med hjälp av avtal kunde hon även visa att Reinfeldt skulle få provision på vinsten i ett svenskt bolag som samarbetade med Kina och att han var garanterad ersättningar på omkring 1,5 miljoner kronor per år.

Det allra mest uppseendeväckande i Frida Sundkvists artiklar var dock att den affärsman som rekryterat Reinfeldt fanns med på det famösa mötet på hotell Sheraton i Stockholm i januari 2019. Där träffade Angela Gui, dotter till den fängslade bokförläggaren Gui Minhai, en grupp män samt den dåvarande svenska Kina-ambassadören Anna Lindstedt. Angela Gui uppfattade mötet som hotfullt och menar att hon pressades att hålla tyst om sin faders fall. 

Läs vidare i Expressen


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 10
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Varför är medierna så tysta om Reinfeldts Kina-affärer?

 1. Anderssonskan

  Anledningen till att gammelmedia och SVT skyddar Reinfeldt och Bildt är att de måsta vara rädda om de nyttiga idioter som ännu återstår att fråga om massa saker . Det är ingen tillfällighet att Göran Persson och Ingvar Carlsson inte tillfrågas . De har så mycket i huvudet att de skulle ge svar som inte passar in i dagens pk-mall.
  Att Sveriges två sämsta statsministrar överhuvudtaget tillfrågas om ditten och datten är ett sjukdomstecjen .
  De har redan förstört tillräckligt.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.