“villvaraanonym”: Öppet brev till Filosofiska Rummet i Sveriges Radio P1 gällande programmet “Vår inre rasist”

| 29 januari, 2021

Öppet brev till Sveriges Radios Filosofiska rummets programledare Lars Mogensen och Tithi Hahn, Cilla Benkö (SR:s vd), Helena Stålnert (ordförande för Förvaltningsstiftelsen för SR, SVT och UR) och Regeringskansliet med anledning av det utannonserade programmet “Vår inre rasist”, söndag 31/1 kl 17.00.

(https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3612090262161489&id=108643955839488)

(Jag ber om överseende med de något infantilt formulerade frågorna, med jag är extremt(!) upprörd över SR P1 Filosofiska rummets programledares utgångspunkt av frågeställningen i programmet: att utgå från att svenskar är rasister och hur de ska bekämpas.)

Dessa frågor hoppas jag att Lars Mogensen och Tithi Hahn ställer till de två intervjuobjekten Lawen Mohtadi och Bo Isenberg.

1. Hur tror de att svenskar känner sig att bli offentligt anklagade och utpekade att begå en av mänsklighetens mest fruktansvärda moraliska brott, jämförbart med mord, tortyr och pedofili?

2. Hur tror de att svenskar känner sig att få sin människosyn och medmänsklighet offentligt jämförd med Adolf Hitler, nazism, fascism och apartheid?

3. Förhåller sig de till rasism som en princip eller regel (med ett undantag: svenskar — jämför syrier i Södertälje och somalier i Borlänge som önskar omge sig med sitt eget folk, för gemenskapens skull och känslan av tillhörighet)?

4. Varför anser de att svenskar (men inte invandrare) inte har moralisk rätt att känna gemenskap med sitt eget folk i ett enormt förändrat land (c:a 2 miljoner har invandrat de senaste 20 åren)?

5. Hur stor andel av svenskarna bedömmer de är rasister, eller har en mer eller mindre rasistisk människosyn, eller har en “Främlingsfiende[n] inom oss” (enligt Bengt Westerbergs statliga offentliga utredning år 2012)?

1%, 10%, 17.35% (SD valet 2018) eller 50% (Bengt Westerberg uppskattade att mellan var tredje och var annan svensk är främlingsfientlig).

6. Bedömer de att Moderaterna är rasister/främlingsfientliga?

7. Bedömer de att Sverigedemokraterna är rasister/främlingsfientliga?

8. Bedömer de att Alternativ för Sverige är rasister/främlingsfientliga?

9. Bedömer de att den dryga miljonen svenskar (exklusive alla med invandrarursprung) som röstade på SD i riksdagsvalet 2018 är rasister/främlingsfientliga?

10. Bedömer de att de drygt 56.0000 barn och minderåriga tonåringar som röstade på SD i skolvalet 2018 är rasister/främlingsfientliga?

11. Vad vill de göra med de svenskar som aldrig någonsin skulle kunna betrakta sig själva som rasister och tycker att antagandet är vansinnigt?

12. Anser de att svenskar ska delta i informationsmöten där de får lära sig att inse hur mer eller mindre rasistisk människosyn de har (mer eller mindre omedvetet)?

(På vissa håll i USA förekommer så kallade “white privilege courses”.)

13. Anser de att de svenskar som ifrågasätter mångkulturen så som den har blivit, är kritiska till migrations- och integrationspolitiken och vill stänga gränserna (på grund av att de upplever att samhällsförändringen går alltför snabbt och/eller att Sverige inte länger har kapacitet för så stor invandring) har en rasistisk/främlingsfientlig människosyn?

14. Anser de att det är moraliskt och demokratiskt försvarbart att svenskar (exklusive alla de invandrare med samma åsikter) som är kritiska enligt ovan får skylla sig själva om de känner sig skrämda till tystnad på grund av offentliga fördömanden/rasiststämplingar?

(av den anledningen känner jag mig tvungen att vara anonym i detta brev till svenska statens representanter)

15. Anser de att är moraliskt och demokratiskt försvarbart att barn och minderåriga tonåringar upplever, av samma anledning som ovan, att de inte kan nyttja yttrandefriheten, t.ex. i statliga skolor?

16. Anser de att grundlagsskyddet gällande medborgarnas yttrandefrihet (att våga, att ha modet att uttrycka sina åsikter) gentemot staten (t.ex. kritik mot regeringens migrationspolitik) är oviktig då bekämpandet har högre moralisk prioritet av det som de två individuellt och subjektivt bedömer vara svenskars rasistiska/främlingsfientliga inställning till invandrare? 

17. Rasism är ett brott enligt Diskrimineringslagen. Varför anser de att statens representanter och stadsanställda har moralisk och/eller demokratisk rätt att åsidosätta, genom offentliga (för)dömanden (anklagelser eller misstankar om rasism), demokratins dömande instans rättsväsendet?

18. Varför anser de att de vet bättre än Martin Luther King Jr vilken metod som är lämplig/effektiv för att bekämpa rasism (påpekandet/fördömandet i offentligheten att svenskar är rasister/främlingsfientliga leder som bekant till rädsla och ilska, vilket vi får utgå från att denna världsberömde herre förstod)?

Jag, i egenskap av medborgare i en demokrati, förväntar mig en personlig kommentar av detta brevs mottagare, dvs. svenska statens representanter, då jag upplever att mina demokratiska och medborgliga rättigheter håller på att vittra sönder på grund av den moraliskt och medmänskligt motiverade bekämpandet av det som i offentligheten döms(!) var min och andra svenskars rasistiska människosyn, vilket är fullständigt vansinnigt (jag hade hunnit bli vuxen när jag och alla svenskar deltog i Sveriges bojkott av Sydafrikas rasistiska apartheidregim).

Hälsningar,

“villvaraanonym”

Brevet är skickat till::

“SR P1 Filosofiska rummet” <filosofiskarummet@sverigesradio.se>
“Sveriges Radio – Cilla Benkö” <cilla.benko@sverigesradio.se>
“Förvaltningsstiftelsen – Helena Stålnert” <info@forvaltningsstiftelsen.se>
“Regeringskansliet” <forvaltningsavdelningen.registrator@regeringskansliet.se>


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

1 En tanke på ““villvaraanonym”: Öppet brev till Filosofiska Rummet i Sveriges Radio P1 gällande programmet “Vår inre rasist”

 1. Carl den 12

  Med tanke på att det finns dom, som anser att svenska skattebetalare ska tvingas vara med och betala det pris som ökad befolkning innebär, med konsekvenser utav ökad brottslighet, så är rasistkortet att fördra jämfört med att vara medlöpare till kriminella !!!

  Calle Von Vägra, vara tyst pga politiska krafter som själva är mot yttrandefriheten, försörjningsstöder och finansierar ökad kriminalitet där människor kommer till skada fysiskt, psykiskt och även dör.

  Man, kallar oss för rasister, men det finns ord som beskriver medlöpare till att svika våra förfäders arbete och uppbyggnad utav samhället och att kommande framtida generationer inte kan röra sig fritt pga minskad trygghet.

  Det finns ingen gräns för vansinnet, att aktivt och passivt använda kraftord när ens sk godhetsargument tagit slut………

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.