3211: Lång trendighet håller i sig

| 8 februari, 2021

Det här med rasismen är tveklöst en stark och populär trend. För några dagar sedan noterade jag aversionen mot att en lokal på Konstfack bär namnet Vita Havet. Detta hade intet med rasism att göra menade rektorn. Så lätt går det inte. Allting har med rasism att göra. Och har man inget särskilt kan man alltid tala om strukturell och internaliserad rasism. Tillräckligt många öron lyssnar och önskar bli tillrättavisade för att intresset för rasisms härjningar i samtiden (särskilt i Sverige) skall hållas levande. Konstnärskollektivet Brown Island går i svaromål gentemot rektorn och blir publicerade i DN. Bland annat menar man: ”Homogeniteten på skandinaviska konsthögskolor, och inte minst Konstfack, är ett demokratiskt problem. Bristen på representation och kulturell mångfald avgör vilken sorts konst, värdesystem och uttryck som skapas på högskolorna. Detta upprätthåller och reproducerar ett smalt konst- och designfält som i sin tur bidrar till att forma samhället.”

Konstens elitförband är ett smalt område och rekryteringen sker främst från den bildade medelklassen. Tidigare har man varit bekymrad över att arbetarklassen inte var representerad i någon utsträckning. Trots många försök har man inte lyckats väcka något större intresse.

 Nu har vi andra grupper som man menar bör finnas med. Antagligen är intresset inte större nu än tidigare. Hela saken är väl i första hand ett sätt att bedriva politik som kan göra anspråk på att ligga på en lite högre intellektuell nivå. Men fortfarande helt och hållet en sak för den bildade medelklassen. (DN)

Lars Vilks


DONERA – stöd oss

SWISH: 0735 29 63 35

För yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

Paypal:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.