IS-kvinnor tillbaka i Sverige efter turkisk utvisning – fick hjälp av svenska myndigheter med pass och DNA-tester

| 9 februari, 2021
FOTO: AP Två kvinnor i flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien.

De svenska kvinnorna kämpade in i det sista för terrorsekten IS. 

Nu har de utvisats från Turkiet – och fått svensk hjälp med pass och dna-tester.

– Hon är hemma i Sverige nu, säger en anhörig till en av kvinnorna.

venska ambassaden i Turkiet hanterade förra året flera ärenden med svenska IS-kvinnor. Kvinnorna tillhörde anhängarna till terrorsekten som vägrade ge upp när byn Baghouz bombades vintern 2019. 

När de till slut greps fördes de till flyktinglägret al-Hol i Syrien. Förra året lyckades flera av dem fly och ta sig till Turkiet där de stoppades av gränsvakter och fängslades. 

I handlingar från svenska ambassaden i Ankara framgår att svenska myndigheter arbetat med att få åtminstone en av kvinnorna till Sverige. De mesta i handlingarna omfattas av sekretess, men det går att utläsa att turkiska myndigheter kontaktade ambassaden under våren 2020 om ”illegala svenska migranter””. 

Aftonbladet


DONERA – stöd vårt arbete

SWISH: 0735 29 63 35

För yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

Paypal:

1 En tanke på “IS-kvinnor tillbaka i Sverige efter turkisk utvisning – fick hjälp av svenska myndigheter med pass och DNA-tester

  1. Göran

    Om vi jämför IS-terrorister (verkar bara vara de två vanligaste könen som blivit terrorister) med illasinnade sexköpare i Thailand (Att de inte begriper att det är fritt fram i Gambia och Senegal om de nu måste hålla på med sånt!) så råder det knappast någon likabehandling mellan de två(?) grupperna.
    Sexköparna från Thailand får löpa gatlopp i MSM. IS-terroristernas handlingar sekretessbeläggs och de får ny identitet när de skall “etablera sig på nytt” med skattepengar.
    Nu väntar jag bara på att någon mera känd IS terrorist, claimed “lost in battle”, skall sitta i en soffa i något morgonprogram i TV. Efter att ha förhandlat fram immunitet förstås……

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.