Mamma, pappa, barn: “Studie: Barn leker inte normkritiskt”

| 9 februari, 2021
När barn leker mamma-pappa-barn utgår de från kärnfamiljen, visar en studie. Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Trots de senaste årens trender med fokus på hbtq-frågor och normbrytande redan i förskoleåldern är barns lekar ”starkt präglade av en heterosexuell norm”. Det konstateras och kritiseras i avhandlingen ”Barbiebröllop och Homohundar” av Lena Sotevik vid Göteborgs universitet.

Lena Sotevik vill att avhandlingen ”ska leda till en fortsatt diskussion om hur man kan förstå queerhet ur ett barnperspektiv”, står det i ett pressmeddelande.

Sotevik har bland annat gjort studier vid förskolor och granskat hur barn leker. I avhandlingen konstateras att barn ”normaliserar heterosexualitet genom att (re)producera heteronormativa familjediskurser i ’mamma-pappa-barnleken’, exempelvis genom att utesluta möjligheten med två mammor i samma familj”.

På en förskola fanns flera Barbiedockor och en Kendocka. Det ledde till att barnen bad att få låna Kendockan av varandra för att kunna leka bröllop. Sotevik ser det som problematiskt att barnen inte i stället använde två Barbiedockor för att leka bröllop.”

Läs mer i Världen Idag


DONERA – stöd vårt arbete

SWISH: 0735 29 63 35

För yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

Paypal:

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

3 tankar på “Mamma, pappa, barn: “Studie: Barn leker inte normkritiskt”

 1. Göran

  Det kan säkert de genusutbildade förskolelärarna råda bot på! Nån ordning får det väl ändå vara. Betänk att man och kvinna endast är två kön av många!
  Eller hur alla ni genuspedagoger?

  Svar
 2. genusmyndighet

  Genuspedagog 🙂 Känn på ordet 🙂
  Den som frivilligt utbildar sig i pseudovetenskap och dessutom betalat för det i form av inkomstbortfall, lån osv. är nog inte vid sina sinnens fulla bruk.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.