Theodore Johnson: Folkbladets Widar Andersson göder den polariserade debatten

| 9 februari, 2021

Folkbladets ledarskribent Widar Andersson (S) skriver i ledaren “Trampa inte på människors tillit och tolerans” den 8:e februari att “invandringen är [den] stora stridsfrågan i Sverige idag” och anger att orsaken är en “följd av en räcka misslyckanden och misstag” på grund av “politisk förlamning” gällande “invandringspolitiken” och exemplifierar med “tiggeri, skjutningar, rekordlåga försörjningsgrader, klaner, hedersvåld och lagfästa rättigheter åt människor som vistas illegalt i Sverige”.

Vidare, konstaterar han att den “förda invandringspolitiken har under lång tid trampat på människors tolerans”.

Trots att han förstår att människor reagerar på den billströmska “volymen”, invandringspolitiken och oroar sig för att “staten har inte brytt sig om samhällskontraktet”, drar han slutsatsen att deras reaktioner (här åsyftas en ospecificerad andel svenskar som deltar i “Invandringsstrider”) är ett uttryck av “rasism”, “Rastänkande” och överdriven foster­ländskhet (“chauvinism”).

Den slutsatsen drar även justitieminister Johansson när han med flera gör antagandet att kritik och nyhetsrapportering som omnämner invandrare gällande våld och bidragsbedrägerier samt de nämnda negativa konsekvenserna av invandringspolitiken har sin grund i en rasistisk syn på invandrare, vilket justitieministern beskriver som “hets[a] mot invandrare”, det vill säga ett brott enligt lagen om “Hets mot folkgrupp”.

Det är inga triviala anklagelser, där associationerna förs till Diskrimineringslagen, Adolf Hitler, nazism, fascism och apartheid — en av mänsklighetens mest fruktansvärda moraliska brott.

Trots Anderssons uttryckliga rasistanklagelser beklagar han sig (“det [är] inte bra att det är på det viset”) över att “brutalisering[en] av språk och diskussion […] gett oss en polariserad riksdag och alltmer av polariserad ‘bubbelpress’ där DN skriver vad deras läsare vill ha och Samnytt skriver vad deras läsare vill ha”, vilket visar på en okaraktäristisk brist på självperspektiv eftersom hans retorik är en del av “brutalisering av språk” och “polariserad” debatt.

Det har blivit kutym att de som påpekar de negativa sociala, samhälleliga och politiska konsekvenserna av en polariserande debatt även uttryckligen tar ställning mot svenskars presumtiva rasism, vars politiska företrädare anses vara Sverigedemokraterna (och i kommande val även Alternativ för Sverige, AfS, vars representanter besöker skor för att informera om sin politik) — se Bulletins politiska chefredaktör Teodorescu Måwes ledartext från 16 januari (https://bulletin.nu/ledare/all/justitieminister-johansson-och-rasismen-en-fars-i-tre-akter/) —, men undviker att nämna hur denna rasism tar sig uttryck, var den förekommer och hur stor andel av svenskarna som avses (1%,10%, 15% [SD, skolvalet 2018], 17% [SD, riksdagsvalet 2018] eller 50% — i detta sammanhang bör nämnas att Bengt Westerberg i sina presentationer av hans statliga offentliga utredning år 2012 “Främlingsfienden inom oss” hävdar att mellan varannan och var tredje svensk är främlingsfientlig).

Förhoppningsvis är “problemen […] inte olösliga” som Andersson skriver, men det tycks dessvärre vara så det förhåller sig. Antingen får rasistbekämparna insikten att kritik och åsikter inte handlar om rasism. Eller, börjar förstå varför Martin Luther King Jr inte valde fördömar-metoden. Eller, att åsyftade svenskar börjar erkänna vad som bedöms vara medveten eller omedveten rasistisk människosyn, vilket inte är troligt för att inte säga otroligt att någon skulle erkänna ett brott som inte har begåtts.

Dessutom ger sig rasistbekämparna på den mänskliga naturen som gör att vi gärna omger oss med likasinnade, till exempel somalier och syrier i Borlänge respektive Södertälje — ingen skulle få för sig att betrakta dem som rasister/främlingsfientliga.

Andersson avslutar med att nämna “det svenska samhällskontraktets fundament av arbete, skötsamhet, tillit och tolerans”.

Vi bör erinra oss om att Sverige har tagit emot cirka två miljoner människor från i huvudsak Mellanöstern och Afrika (tillit och tolerans är inte utmärkande drag i dessa regioner) under loppet av ett par årtionden och som påverkar Sveriges karaktär och folkliga sammansättning i sådan omfattning att den svenska identiteten håller på att få existensiella proportioner (fel svar på frågan “Vem är svensk” eller tyckandet att den mångkulturella berikningen inte är särskilt berikande riskerar att betraktas som rasism/främlingsfientlighet).

Andersson känner till — han hänvisar till den välkända World Values Survey, där Sverige skiljer sig markant(!) från övriga länder, samt citerar Lars Trägårdhs Expressen-text från 2016 som nämner att den svenska toleransen och gemenskapen är “brutalt villkorad” (“för konkurrerande gemenskapsideologier som sätter familj, klan, religion i centrum”) — att dessa regioner skiljer sig på ett avgörande sätt från Sverige och västvärlden bland annat gällande just tillit mellan människor och förtroende för staten varför kulturkrockar inte går att undvika, vilka inte handlar om rasism, från någon part.

Andersson har i grunden fel när han anser att “[r]egerings- och riksdagspartierna har det största ansvaret” — det har medborgarna, framför allt de röstberättigade, vuxna så väl som minderåriga (i Skolvalet) – och det är djupt tragiskt och förödande för debatten och landets sammanhållning att han ökar polariseringen i och med rasistanklagelser som är just det som har orsakat den nämnda “politisk[a] förlamning[en]”.

Theodore Johnson

Widar Anderssons inlägg här:

https://folkbladet.se/asikter/artikel/trampa-inte-pa-manniskors-tillit-och-tolerans/rk2ox6mr

Eller här:

 https://archive.is/XEGjU


DONERA – stöd vårt arbete

SWISH: 0735 29 63 35

För yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.