Hans Sandin: Lars Wennström om att vara gift och få en usel pension

| 15 februari, 2021

95%-iga pensionen, men … om det ogifta pensionärsparet hade gemensamma barn – usch och fy och hemska tanke för dem! – ja då beräknades makarna som gifta och kom då att få det 72%-iga pensionsbeloppet istället.

Om ett gift par bestämde sig för att formellt skilja sig i syfte att återfå det högre pensionsbeloppet, så var det inte möjligt med mindre än att makarna måste flytta isär (ha åtskilda boenden!). Dock tror jag att denna möjlighet inte alls fungerade om makarna råkade ha gemensamma barn, ty då betraktades de likväl som ”Gifta”!

En ytterligare – trots allt, positiv finess – var dock att den ena av de gifta makarna kunde komma att betraktas som ogifta om endast den ena maken uppbar pension. Den maken fick då det 95%-iga pensionsbeloppet fram till dess att den andra parten blev pensionär, dvs. började uppbära folkpension, varvid båda parterna sålunda fick det reducerade 72%-iga pensionsbeloppet.

Och så här har det varit sedan begynnelsen 1948, fram till det att ministären Ingvar Carlsson med sin socialminister Ingela Thalén kom att sänka pensionen även för den part i parförhållandet ovan med motiveringen att – och hör och häpna:

”I årets budgetproposition (prop. 1995/1996:100, bilaga 6) framförde regeringen som sin bedömning att dessa regler speglar förvärvsmönster och förhållanden som inte längre är aktuella

Min kommentar: Vadå för jäkla förvärvsmönster och förhållanden – Struntprat!!!

Det handlade snarare om en statens inkomstdiskriminering – trots Lag om Diskriminering – och som drabbade endast de pensionärer som var registrerade som ”GIFTA”.

”Mot bakgrund av detta och och det statsfinansiella allvarliga läget anförde regeringen, att folkpensionsbelopp till gift bör vara oberoende om maken uppbär folkpension eller inte”.

Slutsats: Ministären Ingvar Carlsson förnekade sig således inte alls från att ge sig på dem som var ekonomiskt svagast i vårt samhälle (dvs. pensionärerna) för att avkräva att vissa – dvs. de som var registrerade som ”GIFTA” i myndigheternas personregister – att de skulle avstå medel från sina pensioner för att reglera statens underskott i Nationalräkenskaperna!

Nota bene! Denna regel (sänkning av pensionsbeloppen) tillämpas fortfarande och helt urskillningslöst mot alla gifta pensionärer, för att sålunda reglera de underskott i statens räkenskaper som rådde för 26 år sedan och detta oaktat om man är fattigpensionär eller inte!

Hur många känner till detta socialdemokratiska tilltag? Jag vet att många gifta pensionärer (dvs. de som känner till detta påhitt från S-partiet), är ”duktigt” förbannade över detta S-regeringens tilltag 1995-10!

När min hustru och jag gifte oss år 2016 och jag blev registrerad som ”Gift” i Försäkringskassans personregister, så kom min redan låga pension att reduceras med NETTO ca 2.500 kr/år, ty nu skulle min folkpension räknas enligt principen: ”Såsom för Gifta”.

Jag skulle således nu börja bidraga med medel ifrån min låga pension, till den statsskuld som förelåg för 26 år sedan! Som förlovade hade vi således en något bättre ekonomi att leva av jämfört med idag.

Så: Tack Löfven/Strandhäll för denna bröllopsgåva!

Varför fortsätter svenska pensionärer egentligen att rösta på detta – mot pensionärer – så (S)vekaktiga politiska parti?

Hans Sandin

Källa: Lars Wennström


DONERA – stöd oss

SWISH: 0735 29 63 35

För yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

Paypal:

 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Hans Sandin: Lars Wennström om att vara gift och få en usel pension

 1. Göran

  Människan brukar slå sig för bröstet och påpeka att hon är det enda däggdjuret som förstår orsak och verkan. Men det yttrandet gäller endast en minoritet i så fall. För i pensionssammanhang har alltid 7-partiet, som mer än 80% av de svenskar som valde att rösta senast röstade på, hållit ihop som ler och långhalm och haft underbara nätter tillsammans, som den när den senaste i raden av svek överenskommelser om pension sattes på pränt ca 1994.

  Betänk bara det faktum att 7-partiet gemensamt tagit bort avdragsrätten för privat pensionssparande samtidigt som man hela tiden försämrar pensionerna.

  Så nej, jag tycker bara synd om mindre än 20% av svenskarna.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.