3221: Våra avgörande samhällsfrågor

| 18 februari, 2021
Blywitt. Wikipedia

Politisk strategi men inte särskilt avancerat. I Aftonbladet kommenterar Peter Kadhammar drabbningen mellan Hultqvist och Åkesson. Han går helt på Hultqvist linje och det är självfallet hans uppgift. Nå det är inte svårt att förstå hur det ligger till. Hultqvist angriper SD med beteckningen grisar. Säger han det så behöver man bokstavligen inte mena det. Men det är idag en svajig linje eftersom bokstavlig tolkning ger upphov till kaskader av kränkningar som kan resultera i nästan vad som helst. Hultqvist vill givetvis tala föraktfullt om SD. Partiets strategi – och vem vet, det kan ju fungera den här gången. Åkessons försvarslinje är att kräva en mera anständig och saklig samtalston. Samma sak här, det kan fungera. Vi har alltså att göra med en ren politik. Expressiv och känslofylld vilket passar väl in i den tid som inte har tid med att fördjupa något. Snabba och medievänliga utbrott. Då blir det något att reagera på.

I konsten är man inte så långt efter. Vita havet-diskussionen fortsätter och nu finns det ett konkret förslag till namnbyte: ”Havet”. Med all respekt får jag säga att den kreativa potentialen på Konstfack inte överskrider den nyssnämnda dialogens. (DN) Själva lokalen har ingen klagat på, det är bara namnet. För annars kunde man bytt utställningsrum vilket ibland kan vara befriande.

Problemen med vitheten kan hopa sig. Jag tänker på måleriet där Titanvitt är den dominerande färgen. När som helst kan någon känna sig besvärad av detta namn. En neutral benämning är enkel: Titanfärg. För ordningen skulle får också det långsamt torkande Zinkvitt reduceras till Zink. Blyvitt kan kanske få behålla sitt namn eftersom det är en giftig färg och dessutom förbjuden att säljas i Sverige.

Lars Vilks


DONERA – stöd oss

SWISH: 0735 29 63 35

För yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

Paypal:

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “3221: Våra avgörande samhällsfrågor

 1. liz

  varför är benämningen “vita rummet” rasistiskt men “Brown Island” inte?
  Bara undrar….

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.