Hans Sandin: Många får en “chock” när man får sitt första besked från pensionsmyndigheten. Är du den nästa?

| 19 februari, 2021

Det är många med en hög utbildning och många egenföretagare som har haft många anställda som får en rent usel pension efter många års arbete.

360 000 svenska pensionärer under EU:s fattigdomsgräns i dag som kommer att öka fram till 2022 med ytterligare 150 000. Mer än varannan kvinna får statlig garantipension. Sverige – en gång i topp – är på väg mot botten i EU:s pensionsliga.

Alla måste jobba längre – helst till 70 år. Det är facit drygt 20 år efter att det nya pensionssystemet infördes.

Och det kan faktiskt bli än värre. Enligt en rapport från EU-kommissionen kommer Sverige 2048 att ha unionens näst sämsta pensioner: 48 procent av slutlönen, tjänstepensionen inräknad. Bara Estland hamnar bakom Sverige då.

Sveriges internationellt hyllades pensionssystem är förvisso det tryggaste i världen för staten, men för framtidens pensionärer finns inga garantier alls.

ATP blev för dyrt för staten men i Norge står staten som garant för bra pensioner.

I det gamla ATP-systemet räckte 30 arbetsår för full pension – och den räknades på de 15 bästa inkomståren. Pensionen var dessutom garanterad, och kunde ihop med tjänstepension ge upp till 85 procent av slutlönen för en glad 65-åring.

■ Men systemet blev dyrt för staten – redan på 1970-talet började politikerna pilla i beräkningsgrunderna för att få ned kostnaderna. Och under krisåren på 90-talet blev läget akut.

■ De flesta riksdagspartier ville inte göra pensionerna till en valfråga – man mindes ”kriget” om ATP i slutet av 1950-talet. Därför tillsattes Pensionsarbetsgruppen med medlemmar från alla dåvarande riksdagspartier. (Vänsterpartiets Ulla Hoffman petades dock efter en tid och SD ingår heller inte i gruppen.)

■ Gruppen leddes av folkpartisten Bo Könberg. En annan medlem och viktig arkitekt bakom förslaget var dåvarande Riksförsäkringsverkets generaldirektör Anna Hedborg (S).

Hans Sandin

https://www.facebook.com/groups/pispension/


DONERA – stöd oss

SWISH: 0735 29 63 35

För yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

Paypal:

1 En tanke på “Hans Sandin: Många får en “chock” när man får sitt första besked från pensionsmyndigheten. Är du den nästa?

 1. skål

  Alla måste jobba längre – helst till 70 år.

  Nej, inte alls. Gör så här.
  1. Flytta från skitlandet “Sverige”, konsumera dina pengar i mer normala länder, länder där t.ex. det bara finns två kön i
  2. Om du måste vara kvar i skitlandet “Sverige”, försök att bo så billigt som möjligt, spara pengar och flytta ifrån skitlandet “Sverige” när du kan.
  3. Tag inga lån
  4. Se till att du bidrar så lite som möjligt till den korrupta statens välbefinnande.
  5. Motverka alltid genuspedagoger, svenska myndighetspersoner och andra fånar
  6. Kasta fimparna på vägen
  7. Ät mycket semlor
  8. Dammsug dagligen
  9. Betrakta den svenska staten som en komedi, se det som underhållning.
  10. Heja på förfallet (för du ska ju ända flytta ifrån skiten). De har fått vad de frågade efter. Var en observatör, det är ändå för sent . Myndigheterna är fyllda till bredden med inkvoterade fån och de politiker som “styr” är ren dynga. Le, häll upp en drink (gärna hembränt för att slippa skatt), säg skål. Planera för din flytt. Framtiden ser ljus ut, men inte här.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.