Ygemans hemliga uppgörelse – använde beredskapspengar

| 19 februari, 2021
Statliga Svenska kraftnät och energiminister Anders Ygeman (S) har i hemlighet tilldelat en miljard av nationella elberedskapspengar till ett privat bolag för att lösa elproblemen i Stockholm, skriver Dagens Nyheter. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

“Statliga Svenska kraftnät och energiminister Anders Ygeman (S) har i hemlighet tilldelat en miljard av nationella elberedskapspengar till ett privat bolag för att lösa elproblemen i Stockholm, enligt Dagens Nyheter.

Nu kallas Ygeman och Svenska kraftnäts generaldirektör till näringsutskottet för att förklara sig, skriver DN.

Det handlar om bristen på el i Stockholm. I avvaktan på att Svenska kraftnät bygger ut stamnätet presenterade Anders Ygeman en lösning i oktober 2019.

Ett gammalt uttjänt oljekraftvärmeverk i Värtan i Stockholm skulle renoveras. Kostnad två miljarder kronor.

Frågan var vem som skulle betala. Enligt uppgifterna på en presskonferens vid tillfället så skulle kraftproducenten Stockholm Exergi investera 1,6–2,1 miljarder kronor i kraftverket, något som TT rapporterade vid tidpunkten.

Skydda elförsörjningen

Men enligt DN stämmer inte detta. Svenska kraftnät och infrastrukturdepartementet kom i stället överens om att hälften av pengarna, en miljard kronor, skulle tas från nationella elberedskapsmedel. Pengar som ska skydda samhällsviktiga funktioner om elnätet släcks ner i händelse av kris eller krig, inte vid vanlig effektbrist.”

Expressen


DONERA – stöd oss

SWISH: 0735 29 63 35

För yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

Paypal:

 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Ygemans hemliga uppgörelse – använde beredskapspengar

 1. ulf

  Sparka skitgrisen ,skulle gjorts permanent förra gången.LögnhalSarna avslöjas hela tiden.nu kommer man inte undan med sin fullständiga inkompetens längre .GriSpartiet har satt sin egen obildade låga grisnivå på sin egen politik🐷🐷🐷🐷
  Nöff nöff sa galten !Kunskap ….? vad är det….?…🤔

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.