“Ygeman kallas till näringsutskottet – Åkesson kräver ministerns avgång”

| 20 februari, 2021
Energiminister Anders Ygeman (S) kallas nu till näringsutskottet för att förklara sig angående den hemliga uppgörelsen med ett privat elbolag. Foto: Jessica Gow/TT

Näringsutskottet kallar in Anders Ygeman och Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe för att de ska förklara sig.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kräver Anders Ygemans avgång och överväger KU-anmälan.

– Baserat på DN:s allvarliga uppgifter kallar jag in de ansvariga till näringsutskottet för att reda ut vad som hänt, säger Lars Hjälmered (M) ordförande i näringsutskottet, och fortsätter:

– Vi måste reda ut det här. Det är otroligt allvarliga uppgifter. Hundratals miljoner kronor kan ha delats ut felaktigt. Det väcker frågor om ministern och Svenska kraftnät följt gällande lagar.

DN publicerade på torsdagskvällen en granskande artikel som visade att Svenska kraftnät och energiminister Anders Ygeman (S) i hemlighet tilldelat 1 miljard kronor av nationella elberedskapspengar för att lösa elproblemen i Stockholm. Pengarna ska gå till ett privat företag.

Detta trots att en rapport visat att själva elberedskapsåtgärderna bara skulle kosta en fjärdedel – och att resten skulle gå till ett privat bolags allmänna upprustning av ett kraftvärmeverk.”

Dagens Nyheter


DONERA – stöd oss

SWISH: 0735 29 63 35

Vi har inte presstöd, reklam, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Paypal:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.