Vad är det Stefan Löfven inte förstår?

| 21 februari, 2021

Jag begriper inte? Han skapar situationen för våra äldre, och sedan använder han den som om han är den enda som kan rädda pensionärerna från jämmer och elände. Jag hoppas verkligen våra pensionärer insett vilken regering de har att göra med och hur Löfven är som statsminster.

Stefan Löfven på Facebook:

Det ska vara en självklarhet att du som arbetat ett helt yrkesliv har rätt till en trygg pension som det går att leva på. I veckan kom regeringen och de andra partierna i pensionsgruppen överens om en viktig åtgärd för framtidens pensioner: reformeringen av premiepensionssystemet.

Premiepensionen är en viktig del av din pension. Där kan du som pensionssparare påverka hur dina pengar placeras. Men du ska inte behöva vara utbildad ekonom för att kunna hantera din pension. Därför fattar vi nu beslut för att förenkla för pensionsspararna och stänga ute de oseriösa aktörer vi sett alltför många exempel på. Antalet premiepensionsfonder ska minska kraftigt och avgifterna ska pressas genom att det införs ett upphandlat fondtorg. Dessutom tillsätts en ny myndighet som får i uppdrag att förhindra oseriösa aktörer. Det här är ytterligare ett steg i att trygga pensionerna.

Den regering jag leder har steg för steg arbetat med att förbättra pensionärernas ekonomi. En genomsnittlig pensionär får i dag 2 300 kronor mer i plånboken varje månad jämfört med 2014.

 Den orättvisa skillnaden i beskattning mellan pension och lön ska bort. Vi har sänkt skatten för de över 65 år i flera steg. Den sänktes 2016, 2018, 2019, 2020 – och 2021 genom en förstärkning av det förhöjda grundavdraget. I januari 2023 kommer skatteklyftan att vara helt borta.

 Vi har stärkt grundskyddet genom höjd nivå i garantipensionen och förbättrat bostadstillägg. Bostadstillägget har höjts i flera omgångar. Och taket, det vill säga upp till vilken gräns som ersättningen för bostadskostnad täcker, har höjts. Förra året höjdes nivån i garantipensionen med 200 kronor och taket i bostadstillägget med 1 400 kronor.

 Det allmänna tandvårdsbidraget för de som är 65 år eller äldre har fyrdubblats från 150 kronor till 600 kronor per år.

 Öppenvården inom högkostnadsskyddet är sedan ett par år avgiftsfri för personer som är 85 år och äldre.

 I år får du med en allmän pension mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden en höjning på upp till 600 kronor i månaden i ett inkomstpensionstillägg som kommer att börja betalas ut i september.

Nu fortsätter arbetet framåt för höjda pensioner. Nästa steg i det här arbetet är att se över frågan om att öka inbetalningarna till pensionssystemet, så att pensionerna kan höjas ytterligare.

  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

1 En tanke på “Vad är det Stefan Löfven inte förstår?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.