Alternativa transportmetoder utan bil

| 5 mars, 2021
Bild: Pixabay

När man ska åka långa sträckor kan det vara svårt att få med sig allt på cykeln. Då är givetvis bil lättare, eftersom det finns flera utrymmen i bilen. Men för att man ska slippa ta bilen, som kostar massor med pengar i drivmedel, parkering och vid många tillfällen även trängselskatt. Så kan man istället köpa en bra cykelväska, där man kan förvara saker i under cyklingen. Det finns ett brett utbud av cykelväskor på marknaden, med mycket bra förvaring. För att man lätt ska kunna få med sig det man behöver när man cyklar. 

Cykelväskorna är utformade för både kortare och längre resor och man kan förvara det man behöver i de. Det finns också cykelryggsäckar som man enkelt kan bära på ryggen för att inte belasta cykeln för tungt. Dessa är bra om man till exempel använder cykeln som transportmedel för att komma till jobbet. Då kan det vara smidigt med en cykelryggsäck för att bära med sig det man behöver till jobbet. Vid längre sträckor, på till exempel cykelsemestrar kan man även koppla på en cykelvagn på cykeln. Om man har mycket packning är detta ett jättebra alternativ om cykelväskan och cykelryggsäcken inte räcker till. Det finns också speciella cykelvagnar att ha barnen i om man inte vill ha en barnstol på cykeln.

Det finns många andra transportmedel förutom cykeln, som inte innefattar bilen. Att bara ta en promenad till och från jobbet gör både gott för hälsan och för plånboken. Här nedan finner du ett par exempel på alternativa färdmedel. 

Promenader

Promenader är ett sätt att resa främst för två ändamål: korta resor till specifika destinationer som till butiker när det tex inte finns för mycket att bära, och fritidsresor där promenaden i sig är det huvudsakliga syftet. 

Men om det är en bit till jobbet så är förmodligen inte promenader ett alternativ. I annat fall kan man åka tåg, buss eller spårvagn som också är andra alternativa transportmedel, vilket man nu föredrar. Vid längre resor så som till exempel semestrar kan man även åka båt eller flygplan.

El-cykling

El cyklar har ju idag också blivit något enormt stort på marknaden, vilket också är ett transportmedel för den som älskar att cykla men inte riktigt orkar hela tiden. Då är el-cykeln det absolut bästa alternativet. Man kan alltså fortfarande vara nära naturen på en cykel men istället så drivs den med el och gör mycket av jobbet själv. Det blir således inte samma konditionsträning som med en vanlig cykel utan el. Men man får däremot vara ute i naturen och äga ett billigare transportmedel.

Samkörning

Samkörning är ett annat alternativ som kommer att bespara dig pengar. Med samkörning kan du dela på kostnaderna för bensin och parkering och minskar dina kostnader med nästan 50% eller mer. Ju fler passagerare i din bilpool desto mer sparar du. Samkörning är också socio-ekonomiskt. Inte bara kommer du att spara utan du kommer också att hjälpa till att minska de kostnader vi alla betalar för att bygga nya vägar, vägunderhåll och luftföroreningar relaterade hälsokostnader. Samkörning är bättre för miljön. Att ha färre bilar på vägen innebär minskade växthusgasutsläpp och förbättrad luftkvalitet. 

Åka motorcykel

Det verkar som om alla som kör bil är medvetna om alla kostnaderna som körning innebär. Men jämfört med vad en genomsnittlig person spenderar på bilresor sparar motorcyklar så mycket mer pengar än man åker bil. Man undrar ibland om bilförare verkligen är medvetna om hur fördelaktigt en ändring av transportmetod/fordon, kan vara för dem när det gäller deras potentiella besparingar.

Besparar motorcykeln som alternativ, oss pengar? Jämfört med bilar är svaret ja. Det finns många fördelar med att åka motorcykel istället för bil. Med en motorcykel kan du spara pengar på bensin, försäkring, underhåll och många fler kostnader som kan få en hel del med bilar. Finns många schyssta faktablad och illustrationer på nätet, som illustrerar de besparingar som kan göras om man väljer att ta motorcykeln istället för bil. Givetvis finns även el-motorcyklar att investera i och på sikt kan det generera ännu större besparingar även om den initiala investeringen, i dagsläget oftast är större än en bensindriven sådan.

Med denna kunskap i åtanke, har du själv möjlighet att besluta huruvida intressant det är att välja alternativ. Detta både ur miljö- och ekonomiskt perspektiv.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.