IS-kvinnor och deras barn har landat i Sverige

IS-kvinnor i Al-Hol-lägret i Syrien. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. De kvinnor som nu landat i Sverige smugglades ut från lägret för drygt ett år sedan och sattes i fängelse utanför Damaskus, uppger SVT Väst. Foto: MAYA ALLERUZZO / TT NYHETSBYRÅN

“För ett par veckor sedan skrev Borås Tidning att sex kvinnor och fyra män från Borås kommun befunnit sig i Islamiska statens områden tillsammans med sina totalt 14 barn, och att några av dem var på väg att återvända till Sverige.

Kommunen förberedde sig då på att ta emot två kvinnor och deras barn. Kvinnorna reste till Syrien för sju år sedan.

På fredagen landade kvinnorna och barnen på Arlanda. De möttes på flygplatsen av polis, Säpo, Migrationsverket, socialtjänst och medicinsk personal, rapporterar SVT Väst.

Kvinnorna ska föras till Borås och kommer att utredas snarast. Exakt när de anländer till hemkommunen vill Borås stad inte berätta, enligt SVT.

– De båda kvinnorna är misstänkta för krigsförbrytelser. Det ska ha skett i Syrien under en tidsperiod mellan 2014 och 2017, säger Martina Winslow, kammaråklagare på internationella åklagarkammaren till Borås Tidning.”

Läs i GT


DONERA – stöd oss

SWISH: 0735 29 63 35

Varje gåva är betydelsefull

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.