Ulf Kristersson öppnar för ett avtal mer Sverigedemokraterna om regeringsbildningen efter valet 2022

| 12 mars, 2021

Enligt Göteborgsposten så är Moderaterna och Kristersson nu beredda att gå in i förhandlingar med Åkesson och Sverigedemokraterna om de stora frågorna vid ett eventuellt maktövertagande efter valet 2022.
Ulf Kristersson lär ha sagt till GP: “Att det ska handla om de stora frågor som en ny regering ska föra ny politik om, det är alldeles självklart. Vi får diskutera oss fram till exakt vilka frågor det är, men redan nu har vi sett ett antal frågor där vi har snarlika uppfattningar.”
Dock vill Kristersson inte jämföra det med januariavtalet, eftersom han menar att det bygger på att tvinga varandra till en politik som alla inte står bakom.

Men han ställer vissa krav på dessa förhandlingar, han säger bland annat att SD inte kan få ministerposter om han får bilda regering, men utesluter inte SD-tjänstemän i regeringskansliet.
Då kan man ställa sig en fråga om vad som händer om Sverigedemokraterna blir större än Moderaterna och det råkar bli så att talmannen ställer frågan till det största partiet, i detta fallet SD om de vill bilda regering?
Att Löfven går till attack mot M och KD är nog med att en borgerlig regering kommer göra sig ”helt beroende” av SD är fullt förståeligt då han vill ha en svag och splittrad borgerlighet.

Men vad är där för skillnad på att Moderaterna gör sig “helt beroende” av Sverigedemokraterna, när Socialdemokraterna har gjort sig helt beroende av Miljöpartiet?
Och vad är där för skillnad på om en eller flera Sverigedemokrater sitter som ministrar i en borgerlig regering när Socialdemokraterna låtit flera Miljöpartistiska ministrar sitta i sin regering och S gjort sig “helt beroende” av det partiet?
Sen kommer där in ytterligare en fråga i ekvationen sedan Lööf sade att hon kan tänka sig sitta med i i en Löfven-ledd regering efter valet 2022. Kommer då inte Löfven att göra sig “helt beroende” av Centern också?

Jag tycker att både Löfven och de övriga på vänsterflygeln ska tänka efter innan de kommer med fler ogenomtänkta uttalanden om vilka som gör sig “beroende” av “extrema partier, för där är nog inte många som inte håller med om att både Miljöpartiet och Centern blivit allt mer extrema i sin politik. Men för Löfven och hans ministrar verkar inget vara “extremt” om bara han (Löfven) sitter kvar vid makten, medan allt är “extremt” om han inte sitter på statsministerposten. Att det är bra att nu äntligen Kristersson inser att han behöver förhandla med Åkesson om ett maktövertagande, men han får inte glömma en sak och de är det att all makt utgår från folket och att det är de som bestämmer vilken som ska bli nästa statsminister.

https://www.expressen.se/nyheter/kristersson-oppnar–for-avtal-med-sd/?fbclid=IwAR3gL54yqRdjDZ7WKhWLhBspQelHwli2gI6l8aeEMi5FZyuVUDr_q1scNDg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.