Ökade avslagen på sjukpenning i regionen med 800 procent – gick då från sjukast till friskast i Sverige

| 17 mars, 2021

“2016 hade Jämtland det högsta sjukpenningtalet i Sverige. Tre år senare hade det minskat till den grad att regionen kunde titulera sig friskast i landet.

Ragunda var den kommun som pekades ut som Sveriges sjukaste, med i genomsnitt 18 sjukdagar per person och år. I dag har sjuktalet mer än halverats. Bland sjukskrivna kvinnor har minskningen gått från 24 dagar per år till 11.

– Det är fina siffror och förhoppningsvis finns det några människor som har blivit friska och är i sysselsättning i dag. Men jag tror inte att det är hela sanningen, säger Elin Dahlin, chef för arbetsmarknad och integration Ragunda kommun.

Sedan 2014 har antalet avslag på sjukpenning i Jämtland ökat med 800 procent. I en rapport från Försäkringskassans egen analysavdelning har 75 procent av handläggarna i Jämtland och Västernorrland svarat att de håller med om påståendet:

”Min närmaste chef är tydlig med att vi ska bli mer restriktiva än vad vi har varit tidigare i våra bedömningar av sjukpenningärenden.”

Svt


DONERA – stöd oss

SWISH: 0735 29 63 35

Varje gåva är betydelsefull

Paypal:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.