3242: Konstmarknaden som konst

| 18 mars, 2021
Screenshot of the archive of Beeple’s “Everydays” at his website. Courtesy the artist.

Statsministern säger att den svenska demokratin är i fara om oppositionen vinner valet. Sådant ingår i valrörelsen och det kommer säkert ännu mera tillspetsade bud. Valrörelsens estetik kommer att bli markant expressionistisk.

I samtidskonsten vet vi sedan länge att utbudet består av post- och dekolonisering, representation/identitetspolitik, genusvariationer, kryddat med lite klimat. Inom dessa fält kommer inte särskilt mycket nyheter och man får därför söka sig till det område i konsten som har störst medial spridning: Marknaden. Beekles (Mike Winkelmann) sålde ett digitalt NFT-verk ”Everydays” genom Christies för $69,346,250. En nyhet med stort genomslag. Diskussionen och uppmärksamheten kring verket har helt kretsat kring tekniken och prissumman. Frågan är vad verket har i övrigt och var det hör hemma i samtidskonsten. Som bild är det svårt att bli särskilt imponerad. Konstkritikern Ben Davis har gått genom alla bilder som ingår i verket och det förefaller inte överväldigande (artnet). Men vad som helst för en nyhetssensation inom konsten

Lars Vilks


DONERA – stöd oss

SWISH: 0735 29 63 35

Varje gåva är betydelsefull

Paypal:

Författare: Lars Vilks

konstkritiker och tidigare professor i konstteori vid Kunstakademiet i Bergen 1997 – 2003

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.