Uppfyller SVT:s rapportering de krav på saklighet och neutralitet som riksdagen ställt på dem eller är de regeringens lydiga redskap?

| 18 mars, 2021


När man läser olika medier ser man många gånger skillnaden på vad de olika medierna tycker är viktigt att rapportera om. Men när man läser statsägda medier föresätter man sig att de ska vara neutrala i sin rapportering, det står till och med så skrivet i anvisningarna de fått.
Men stämmer detta, är SVT och SR neutrala i sin rapportering av händelser eller för den delen rapporter som myndigheter släpper?
Ni som läser detta får själva avgöra hur neutrala SVT:s rapportering om SÄPO:s årsbok för 2020 är.

I SVT:s artikel om SÄPO:s årsbok går det bland annat att läsa att “Enligt Säkerhetspolisen fortsätter hotet från främmande makt och våldsbejakande extremism att öka. Både digitaliseringen och polariseringen i samhället utnyttjas av angriparna, som ökat sin förmåga.” Och slutsatsen som SVT gör av detta är att de främmande makterna som utgör de största hoten mot Sverige är Ryssland, Kina och Iran. Och Enligt SVT så utgör den högerextrema miljön förutom extremistmiljöerna det största hotet, enligt samma rapportör har de högerextrema blivit allt mer intresserade av djurrättsfrågor.

Dessutom så har enligt SVT gränsen mellan våldsbejakande och icke våldsbejakande extremism blivit allt mer diffus inom de högerextrema. Men inte ett enda ord om de vänsterextrema såsom AFA, de autonoma eller för den delen EXPO.
Menar SVT att de inte utgör någon fara för Sveriges säkerhet längre, eller är det så att artikelförfattaren Dante Thomsen helt enkelt glömt bort att rapportera om dessa i denna artikel?
Går man sen till en tidning som säkert inte SVT räknar som en säker källa, det vill säga Nyheter Idag så skriver de om samma årsbok från SÄPO.

Men i denna artikel så tar de upp förutom det som SVT också skrivit om även det som SÄPO skrivit om de vänsterextrema, det som SVT utelämnat. De skriver bland annat om att SÄPO “ser att offentliga medel delas ut till organisationer som på ytan kanske är legitima, men där till exempel individer som återvänt från konfliktområden bedriver verksamhet som stödjer våldsbejakande extremism. Pengar kan exempelvis skickas utomlands för att stötta terrororganisationer, användas till att bjuda in radikala föreläsare eller till annan odemokratisk verksamhet. Staten och kommunerna ska inte finansiera verksamheter som inte uppfyller demokrativillkoren, demokrativillkoren måste betyda något.”

Nyheter Idag skriver att “Säpo skriver att attentatshotet från våldsbejakande islamister och högerextremister är fortsatt förhöjt. Även våldsbejakande vänsterextremister utgör ett hot mot demokratin.” Att Säpo varnar för att extremisternas verksamhet göds av skattepengar: ”Omfattningen av det offentliga stödet till organisationer med kopplingar till våldsbejakande extremistmiljöer är svårt att uppskatta på grund av bristen på transparens i systemet, men uppgår till hundratals miljoner kronor.” Och de skriver att “Säpo varnar för att extremister utnyttjar luckor i lagen för att bland annat ägna sig åt missbruk av välfärdssystemet.”

Och att problemet med extremister som finansieras av offentliga medel just nu är störst i den våldsbejakande islamistiska miljön. Nyheter Idag skriver också att det enligt SÄPO finns ungefär 200 personer som bedömts utgöra ett säkerhetshot mot Sverige och som har fått ett utvisningsbeslut, men att det enbart är en tredjedel av dessa beslut som har kunnat verkställas. Och att många av de som identifierats som hot får alltså stanna i Sverige.
Varför tar inte SVT och skriver om detta, eller är det så att det inte stämmer in på den agendan SVT vill sätta?
Så nu ställer jag frågan igen till er som läser detta, är SVT:s rapportering neutral eller är det en agendarapportering där de är ett lydigt redskap för den sittande makten?

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sakerhetspolisen-varnar-for-okat-hot-frammande-makt-utnyttjar-polariseringen
https://nyheteridag.se/sapo-skattepengar-gar-till-terrorism/

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Uppfyller SVT:s rapportering de krav på saklighet och neutralitet som riksdagen ställt på dem eller är de regeringens lydiga redskap?

 1. ulf

  svaret är enligt ovan ,ett lydigt redskap för främst grönvänstermakten ! Det avspeglas i varje tonfall ,ansiktsuttryck och talspråk,samt den genomskinliga oviljan och rena rädslan att framföra något som inte har vänsterslagsida.
  varje program i svt även sk ( hjärnbefriade) lekprogram,nöje,nyheter etc etc präglas av vänster propaganda och ren slagsida.ta all förföljelse ( även av allt som har med Sd att göra )av president Trump t ex även i rapporteringen från USA.Ren statsunderstödd och planlagd propaganda och ren avsky som de inte kan dölja.
  Svt är ett renodlat propagandaministerium som borde helt avvecklas .Har för länge sedan vänt dem ryggen pga allt har vänsterslagsida.Vänta bara närmare nästa val då kommer de att göra rätt för sig gentemot husse Löfven o Co.Fullständigt outhärdligt att titta på något svt program………och dessa köpta människor som bara stryker vänstermakten medhårs.Patetiska.Noll trovärdighet i mina och mångas ögon.

  Svar
 2. ulf

  Det är klart Löfven och S samt övriga regeringen är oroliga för om Svt skulle få mindre medel att röra sig med.Svt är ju I praktiken en ren underavdelning till (vänster) makten av idag………men många i sverige ser sammanhanget och lämnar dem.Fullkomligt opålitliga och helt oseriösa som de är,köpta och försörjda .

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.