3247: Information som förändrar

| 25 mars, 2021

Victor Malm skriver (Expressen) om Yasins musik och den kontrovers som har uppstått genom hans inte helt oförvitliga leverne. Han är ju anklagad för ett allvarligt brott. Malm menar: ”Yasins person påverkar tolkningen och därför värderingen av hans musik, men en dom om hans person kan aldrig vara ett omdöme om hans verk. Skandalöst, men lika självklart som att Paolo Robertos sexköp inte påverkar hur hans pasta smakar. ”

Man kan anse att Malms uppfattning skulle var den korrekta men så enkelt är det inte. Betraktaren/lyssnaren/smakaren påverkas av externa faktorer. I konsten är det ofrånkomligt att vi ständigt får nya diskussioner om Wagners verk och hans starkt uttalade antisemitism. Ser man detta som problematiskt kommer hans musik att också låta annorlunda. Ett banalt exempel är en konstförfalskning. Den kan vara välgjord men i den stund vi får informationen om att det är ett lurendrejeri förvandlas bilden även om det ändå är exakt samma bild som betraktaren nyss var djupt fascinerad av.

Det är svårt att tänka sig att någon aktivitet är ren i sig och inte förändras genom sitt sammanhang. Vi väntar ännu på att finna något sådant exempel. Malm var nog lite snabb här.

Lars Vilks

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.