Politiker tillåts vara ‘svepande’ och ‘intetsägande’ av journalister – samtidigt tillåter samma journalister politiker kritisera och avfärda andra som ‘svepande’ och ‘intetsägande’!

| 25 mars, 2021

Det är obegripligt hur politiker (t ex statsminister Löfven och socialminister Hallengren) gång på gång tillåts använda ‘svepande’ och ‘intetsägande’ ordval.

Utan att journalister ställer kritiska följdfrågor.  

Politikers allmäna ordlag utan förmedla detaljkunskaper är tillräckligt för journalister som verkar alltmer oförmögna att förhålla sig kritiska till politiska makthavare. Samma politiska makthavare utnyttjar detta för att få fram sitt budskap, utan att behöva svara på ‘svåra’ frågor.

Oavsett vad som är frågan är svaren ofta irrelevanta och innehållslösa.

Ett exempel är när Löfven eller Hallengren säger att ‘strategin varit rätt’, men inga sakliga argument presenteras. Inga jämförelser görs med andra jämförbara länder över tid, utan om så sker lyfter de fram länder som för stunden drabbats hårdare, men inte över tid.

Inga fakta eller ‘siffror’ redovisas heller som stöd varför ‘strategin varit rätt’, utan bara ‘svepande’ och ‘intetsägande’ argument förs fram.

Det politiska systemet präglas alltför ofta av utpräglade ‘pratkvarnar’ som står längst fram och befinner högst upp i hierarkin, men inte på grund av deras kunskap eller kompetens, utan på ‘munläder’.

Presskonferenser och intervjuer blir därför ‘svepande’ och ‘intetsägande’ utan substans.

Bara innehållslöst ‘rabblande’ av nonensprat.

Denna typ av presskonferenser och intervjuer vilseleder allmänheten som INTE uppfattar detaljerna, utan tycker sig höra att de ansvariga politikern har rätt och de andra har fel, då han INTE ställs ‘mot väggen’ med kritiska och granskande följdfrågor.

Journalister tillåter politiker vara ‘svepande’ och ‘intetsägande’.

Samtidigt tillåter journalister samma politiker kritisera och avfärda andra med ord att deras argument är ‘svepande’ och ‘intetsägande’.

Göran Svensson är internationellt verksam forskare och forskningsledare i management –  skriver som privatperson ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’ (nordinavia.se)

 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Göran Svensson

är internationellt verksam forskare och forskningsledare inom Business & Management – skriver som privatperson på sin blogg (https://nordinavia.se) ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’.

1 En tanke på “Politiker tillåts vara ‘svepande’ och ‘intetsägande’ av journalister – samtidigt tillåter samma journalister politiker kritisera och avfärda andra som ‘svepande’ och ‘intetsägande’!

 1. Göran

  Som ett bra exempel på artikeln kan vi ta 73-punkts programmet. Nu är jag inte jättefena på detaljerna, men de punkter jag sett är helt allmänt skrivna och till inte förpliktande. Ingen av de punkterna hade fått ok i en marknadsstyrd organisation om de skulle tjänat som mål i en projektspecifikation. Vilket tydligt visas i praktiken när S bara kan förhala och förhala punkt för punkt och C speciellt säger “men så tolkar inte vi det”. Bara det faktum att C säger så är ett bevis på att det i punkterna finns gummiband och förhandlingsutrymme i dem. Och vem vinner då?
  Dom som vill förhala förstås!!!

  Sen skall vi inte underskatta regeringens representanters grunda kunskapsnivå. Dom kan kanske inte bättre? Löfvén kan inte addera 4 tvåsiffriga tal så att summan blir 100. Bara som ett exempel. Finns på Youtube.

  https://www.youtube.com/watch?v=lNJYnKRxl4w&t=62s

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.