Svenska kyrkan vill stoppa språkkrav för medborgarskap

| 25 mars, 2021

Svenska kyrkan yttrar sig om kravet på svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap:

Svenska kyrkan har lämnat synpunkter till justitiedepartementet på delbetänkandet Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap (SOU 2021:2). Svenska kyrkan fokuserar i yttrandet på risken för ökad segregation och på att förslagen i större utsträckning försvårar för människor med låg utbildningsnivå.

Den 24 oktober 2019 beslutade regeringen att en särskild utredare ska lämna förslag som innebär att ett godkänt prov i svenska och grundläggande samhällskunskap ska vara ett krav för medborgarskap i Sverige. Detta bygger på den så kallade januariöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Regeringen skriver i direktiven till utredningen att syftet är att stärka medborgarskapets status och främja ett inkluderande samhälle.

Den 13 januari 2021 överlämnades delbetänkandet Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap (SOU 2021:2). I enlighet med direktiven föreslår utredningen att det ska införas krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap. Kraven ska gälla dem som är mellan 16-67 år. Det ska finnas möjlighet till dispens från kravet om det exempelvis föreligger väsentliga funktionsnedsättningar. Kunskaperna föreslås kunna visas på olika sätt. Ett sätt föreslås vara genom godkänt resultat på ett så kallat medborgarskapsprov. Den som har en funktionsnedsättning ska vid behov kunna få anpassning för att kunna genomföra medborgarskapsprovet. Förslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

– Svenska kyrkan vill bidra till att minska utsattheten i våra samhällen och skapa social sammanhållning och gemenskap. Vi är oroliga att dessa förslag kommer leda till ökad segregation vilket främst drabbar de människor som redan är i utsatta situationer, säger Karin Sarja, chef vid avdelningen för kyrkoliv på kyrkokansliet.

Läs mer hos Svenska Kyrkan

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.