BRÅ-rapport: “Det dödliga våldet ökar.”

| 30 mars, 2021

Börjar SR så smått med att förmedla sanningen, eller är det bara ett olycksfall i arbetet då de skriver om en rapport från Brottsförebyggande rådet som fastslår det dödliga våldet det högsta under 2020 ända sen mätningens start 2002?
Enligt SR:s rättsreporter Simon Andrén så har siffrorna inte legat på så höga nivåer sedan i början av 90-talet. Brottsförebyggande rådet konstaterade att 124 personer föll offer för dödligt våld i Sverige under 2020, och det dödliga våldet har ökat framförallt i Stockholm. Och enligt rapporten så är det framförallt skjutvapen som har använts.

Enligt BRÅ så är det en ökning med 13 fall jämfört med 2019. Enligt TT så är siffran per 100 000 innevånare i fjol 1,2. Vilket är den högsta siffran sedan 2007 då den också låg på 1,2. Stockholm sticker ut i statistiken med 11 fler inrapporterade fall med dödligt våld än vad som noterades 2019. Region Öst hade 6 fler fall än året före, medan region Mitt hade 5 fall färre.
Jan Lundbeck statistiker vid Brå försöker ändå att att förminska den dystra statistiken genom att påtala att vi hade samma siffror under första halvan av 90-talet.

Han säger dock att det är en väsentlig skillnad nu mot då, och det är att skjutvapen användes i mindre utsträckning då än vad de gör nu i det dödliga våldet. I rapporten står det att bland de 124 fallen av dödligt våld så användes skjutvapen i 48 av fallen vilket motsvarar 39 procent av samtliga fall. Av dessa 48 fallen skedde 23 fall i region Stockholm. BRÅ skriver också att en stor majoritet av dödsoffren utgörs av män. I fjol var 99 av de 124 offren män eller pojkar. Det var också endast bland män eller pojkar som det dödliga våldet ökade.

Antalet offer som var kvinna eller flicka var lika många som 2020, vilket var 25 personer, och där skedde det dödliga våldet i mer än vartannat fall i en parrelation. I BRÅ-rapporten går det också att läsa att antalet anmälda brott ökade under 2020 med en procent. Och den brottskategori som ökade mest var skadegörelse. Däremot har en typ ab brott minskat avsevärt och det är rattfylleri, vilket Brå menar har med coronarestriktionerna att göra.Så nu kan man fråga sig om de som säger att Sverige blir tryggare och säkrare för vart år vågar fortsätta att hävda detta?

https://sverigesradio.se/artikel/dodligt-vald-okar-hogsta-siffran-sen-90-talet?fbclid=IwAR0u5ldAbA5WNu45wh3gguuDKYn7qrjCCI7KH0Qlk-OaRn-3ae4zcXpbVSY
https://www.expressen.se/nyheter/124-mordades-forra-aret-hogsta-man-matt-nagonsin/

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “BRÅ-rapport: “Det dödliga våldet ökar.”

 1. sverigebildet

  Den svenska skitmyndigheten BRÅ är ökända för att fiffla med siffrorna. Undrar hur illa det är egentligen?
  Jag lyssnar hellre på en giraff än på svenska godtyckliga politiserade myndigheter.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.