3252: Stenstod och staty

| 31 mars, 2021

Ingen har väl kunnat undgå ledarens uttalande om vpk och demokratin. Medievänligt, skapade omedelbart stort intresse och engagemang. Man kan utgå ifrån att Ledaren äger en betydande spontanitet och är autentisk i sina utfall. Ingen list eller beräkning. Han förlorar heller inget med en sådan performance, det lilla överskridandet blir en helt naturlig polarisering. Eller som Viktor Barth-Kron uttrycker det: ”Svensk politik är ett enkelt spel. Två block anklagar varandra för fascism och kommunism under fyra år, och i slutet genomför någon Centerpartiets politik.”

Så var det detta med statyer, monument och skulpturer i bemärkelsen minnesmärken. Möjligen kan man göra en liten avvägning. Statyer är anpassade att ge en direkt koppling till objektet medan skulpturen har mer av konstnärlig gestaltning som lätt kan bli mer konst än minnesmärke. Monumentet är mer abstrakt men tydligt, oftast med text. Kirsten Ortweds Raoul Wallenberg-monument i Stockholms innerstad är ett bra exempel på slitningen mellan minnesmärke och skulptur. Inget fel på konsten men svagt som minnesmärke. Se för övrigt Robert Stasinskis artikel i KRO. Jag kan dock inte förstå varför Stasinski inte nämner de italienska ryttarstatyerna från ca 1500 utan ser upprinnelsen 100 år senare.

Nåja, Klimat-Greta har blivit skulptur utanför universitetet i Winchester eller snarare staty eftersom den konstnärliga aspekten inte är särskilt övertygande (Aftonbladet). 285 000 kostade objektet, en normal kostnad för bronsstoder. Frågan är dock om statyns uppgift, att inspirera nutid och dåtid, är värt priset.

Tidig bronsning kan i längden bli förödande.

Statens konstråd följer upp statylinjen med annonseringen av uppdrag att hylla de fem första kvinnliga riksdagsledamöterna. Påbud om figurativ framställning ingår i uppdraget.

Lars Vilks

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.