Hans Sandin: Beslutet togs våren 2018 om att återinföra tjänstemannaansvaret

| 1 april, 2021

Men ingenting har hänt på snart 3 år! Varför?

Nu återstår att vårens antagna motion ska förvandlas till lag.

Men när är den stora frågan?

Fullt tjänstemannansvar ska alltså återinföras, men det är upp till regeringen att lägga fram det lagförslag som ska möjliggöra detta. Så har ännu inte skett, men en enig riksdag står alltså bakom återinförandet som Olof Palme tog bort för många år sedan och konsekvenserna kan vi tydligt se idag.

Nej, i stället har Sossarna lämnat frågan att åter utredas för man vill inte ha frågan på sitt bord.

(Kom ihåg att ansvaret gäller inte politikerna själva utan bara anställda tjänstemän i regeringskansliet och lika i kommuner och landsting)

När detta återinförs med fullt straffrättsligt ansvar för offentliganställda kommer nog många att försvinna. Men återigen så bromsar Socialdemokraterna i riksdagen för konsekvenserna skulle bli att flera hundra tjänstemän skulle bli av med sina arbeten och straffas för ett slöseri som har skett utan dess like med våra skattemedel.

Det blir alltså ett personligt ansvar för tjänstemän, kan man hoppas när utredningen är klar.

Detta är förstås mycket positivt, då det inte bara återupprättar förtroendet för offentliganställda, utan rimligtvis även kommer leda till ansvarsfullare bruk av skattemedel, och att lagar följs. Bryter en offentlig tjänsteman mot lagen framöver, så kan vederbörande åtalas även i mindre allvarliga fall och bli föremål för disciplinåtgärder eller avsked vid förseelser.

Hans Sandin

 • 3
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Hans Sandin: Beslutet togs våren 2018 om att återinföra tjänstemannaansvaret

 1. Göran

  Här beskrivs den enda sportgren där S kan betecknas som mästare. Grenen kallar jag 7F (förhalning, fördröjning, förnekelse, försening, förintande, förminskande och försvinnande). Det måste man ge dem. Uppe på läktaren, långt från spelplanen sitter C och L likt de två gnälliga gubbarna i The Muppet Show och klagar på att inget händer med 73 punkts programmet.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.