Svenska som andraspråk möter hinder – Regeringen förbereder ny språkreform

| 1 april, 2021
Genrebild. Pixabay.

I det delbetänkande som Skolverkets utredning om svenska som andraspråk framkom en rad med brister i implementationen i grundskolans läroplaner. Som reaktion på delbetänkandet kompletterar regeringen nu utredningsdirektiven med att utreda en språkreform innefattande implementeringen av ett officiellt andraspråk i grundlagen.

Antalet elever som läser svenska som andraspråk i grundskolan har nästan dubblerats de senaste tio åren. 2010 läste 71 382 elever ämnet. I dag är motsvarande siffran 137 317 elever. År 2010 kom Skolinspektionen fram till att många skolor använder svenska som andraspråk som stödundervisning, inte som ett självständigt ämne. Flera politiker ifrågasatte om ämnet skulle finnas kvar och två år senare slog regeringen fast att en utredning skulle inledas. Men den blev aldrig offentliggjord.

Johan Westerholm

Läs vidare på Ledarsidorna

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.