Demoskop/Aftonbladets undersökning om partiledarförtroendet. Åkesson ökar och ligger nu på andra plats

| 5 april, 2021

I Demoskop/Aftonbladets undersökning om förtroendet för partiledarna för mars månad 2021 så har där skett en del förändringar. En av dessa förändringar är att den allsmäktige Löfven rasar i förtroende och en annan är att den han utsett som största hotet mot demokratin i Sverige skjutit förbi honom, här talar jag om Åkesson. I denna mätningen så har ungefär en tredjedel av befolkningen stort eller mycket stort förtroende för Åkesson, närmare bestämt 36 procent. På första plats kan Kristersson trona upp sig med ett partiledarförtroende på 43 procent. På andra plats har vi Åkesson med 36 procent.

Först på tredje plats kommer den allsmäktige Löfven med 34 procent, detta trots att han har och hans entourage hållit på med att smutskasta både Kristersson och Åkesson som faror för demokratin i Sverige. Och den allsmäktige Löfvens tapp i förtroende hos väljarna är inte det första. För under det sista året har han tappat från toppsiffrorna på 41 procent för ett år sen ner nu till 34 procent.
Man kan ju fråga sig varför, kan det bero på att gemene väljare nu genomskådat den allsmäktige och sett att han och regeringen inte klarar av det jobb de är satta till att göra?

När man läser Lena Mellin kolumn så är hennes svar inte det, utan hela uppgången för Åkesson beror på att alla andra tappat i förtroende.
Hon skriver: “Om man generaliserar lite så är förtroendet för högeroppositionens ledare högre än för de fem som leder partierna bakom Januariavtalet.”
Det enda undantaget är Löfven som lyckats knipa tredjeplatsen före Busch.
Men detta vet man ju inte hur länge det håller i sig, Busch kanske kommer tillbaka och går om Löfven till nästa mätning?

Både Mellin och Expressen är dock överens om en sak och det är att svenska folkets förtroende för Löfven har förändrats och att både han och Socialdemokraterna har förlorat under pandemin. Båda har tappat förtroende. Mellin gör också en iakttagelse och det är att den allsmäktige har större förtroende bland kvinnorna än bland männen. Men det är kanske så för en ledare som säger sig leda en feministisk regering, vad vet jag?
KD-ledaren Busch är också en av dem som tappat stort det sista året. För ett år sen toppade hon partiledarförtroendet då hon hade 44 procent, nu ett år senare är hon nere på fjärde plats och stöds bara av 32 procent av väljarna.

Både Mellin och Expressen menar att detta beror på både att hon var ute och festade i början på pandemin i fjol, men också på hennes husaffär. Min reflektion över denna affären som ältats i main stream media är att hon redan blivit dömd av dessa innan ens en rättegång kommit till. Mellin har en kommentar om att Busch stöds av fler män än kvinnor och det är att hon inte är förvånad över detta.
Man frågar sig varför hon inte förvånar sig över det, kan det vara så att det beror på Busch inte framställer sig som feminist?
En annan som också har ökat i förtroende hos väljarna är Annie Lööf som hamnar på 28 procent i mätningen. Mellin menar att detta beror på att hon hållit sig utanför det politiska käbblet om vila som är en fara för demokratin eller inte.

Men har hon gjort detta, har inte hon precis som Löfven fördömt Nyamko Sabuni för att hon och Liberalerna lämnat “den rätta vägen” och att de nu ger sig i kast med de mörka krafterna inom SD, M och KD?
Vänsterpartiets nya partiledare Nooshi Dadgostar som enligt Demoskop/Aftonbladets mätning får 22 procent vilket är en ökning sedan förra månaden med en procentenhet. För Miljöpartiets båda ledare Per Bolund och Märta Stenevi så ser det inte mycket ljusare ut denna månaden då de landar på 18 respektive 12 procent. Visst har Stenevi ökat med 4 procentenheter men samtidigt har Bolund minskat med 2. Allra sämst ligger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni fast förankrad vid endast 10 procent.

Men går man sen in och läser undersökningen lite närmare så utkristalliseras vissa siffror ganska klart. när jag tittar in på bottenlistan av vilka som har minst förtroende hos väljarkåren så hittar vi Sabuni på bottenplatsen och där 67 procent helt saknar förtroende för henne. på näst sista plats så finner vi Bolund, där saknar 56 procent förtroende för honom. Går vi sen ett pinnhål upp så saknar 53 procent förtroende för Busch. på nästa plats finner vi två antagonister, nämligen Lööf och Åkesson för båda saknar 52 procent av väljarkåren förtroende för dem. På platsen ovanför finner vi Stenevi och Löfven, För dem så saknar 51 helt deras förtroende, vilket man i Löfvens fall kan tycka är en hög siffra.

De två som enligt Demoskop/Aftonbladets undersökning har lägst antal bland väljare som inte har förtroende för dem är Nooshi Dadgostar på 43 procent och Kristersson även han på 43 procent.
Så frågan är vad man ska dra för slutsatser efter att ha läst denna undersökning om förtroendet för partiledarna?
En slutsats jag i alla fall drar är att Löfvens smutskastning av både Moderaterna och Sverigedemokraterna inte har haft den boost på hans förtroende som han och de Socialdemokratiska strategerna nog hoppats på, för tappar man som han har gjort i förtroende så är där nog andra saker som folket förväntar sig av vår allsmäktige regeringschef och det ändrar man inte på genom att smutskasta sina motståndare.

https://www.expressen.se/nyheter/akesson-okar-i-popularitet-nedat-for-ebba-busch/?fbclid=IwAR086EQUduRsRYlT2izGpGBl9stHssbuSvu5F4NvpytZnLYf0eBIL_CHljo
https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/PRJwaJ/akesson-har-nast-storsta-fortroendet

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Demoskop/Aftonbladets undersökning om partiledarförtroendet. Åkesson ökar och ligger nu på andra plats

 1. Anderssonskan

  Varje gång en Svensk politiker håller tyst i några veckor eller mer , ökar siffrorna för personen i fråga.
  Då måste jag fråga mig , varför håller dom inte käften hela tiden .
  Och beträffande Löfvens kräftgång i förtroendemätningen behövs ingen djupare analys.
  Orsaken är att svinhugg går igen .
  Känt sedan länge .

  Svar
 2. Carl den 12

  När det gäller våran stadsminister Stefan, så spelar det inte någon roll om han talar, håller sig framme vid dukat bord eller gömmer sig och håller en låg profil😬

  Nya AntiSocialDemokraterna lever på gammal skåpmat och skafferiet är tomt och har ingenting att bjuda folket på som arbetat och röstat på Dom Riktiga SocialDemokraterna i generationer💔

  Calle ser endast en utväg och det är att Stefan avgår, så Moder Svea återigen kan återhämta sig, om det NU finns något som helst intresse för en god framtid, i ett gott land🤔

  Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven borde ta en diskussion ang hur man styr ett land, dokumentera och lämna över till kommande ledare som kan lära sig utav alla deras fel och kan på så vis enbart göra RÄTT👍

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.