Sofia Nerbrand: Regeringen måste bruka allvar nu

| 6 april, 2021

I sin ledarartikel i Kristianstadsbladet skriver nu på kvällen Sofia Nerbrand en fråga ställd till regeringen Löfven. Hon frågar när de ska bruka allvar på riktigt? Hon fortsätter med att skriva: “Hur gärna vi än vill leva som vanligt så går det inte ännu. Den tredje vågen håller på att bli den värsta. Det krävs fler och tuffare åtgärder för att stävja den.” Smittspridningen i landet är bland de högsta i Västeuropa, i nivå med det hårt drabbade Frankrike. Och under FHM:s presskonferens idag så var budskapet att situationen fortfarande är mycket allvarlig i Sverige. Smittonivån stiger alltjämt och är nu uppe i hela 740 nya fall per 100 000 invånare under den senaste 14-dagarsperioden. Vi är mitt uppe i en tredje våg och vi inte vet hur hög och långvarig den blir. Och i denna vågen är det de yngre som drabbas värst.

Smittofrekvensen ligger högst bland dem som är 20-49 år. Även bland barn och ungdomar upp till 19 år är smittan stor och ju högre ålder i denna grupp, desto större smittspridning. Inläggningarna ökar också kraftigt på sjukhusen. Transporterna av svårt sjuka människor mellan sjukhus och regioner blir även påtagligt fler. Nu finns 1 600 covidpatienter i slutenvården, plus 352 på Iva. Inte sällan är de födda på 60-, 70- eller 80-talet. En högre andel behöver också intensivvård än tidigare: före jul var det 10 procent och nu är det 17 procent. Sex av tio platser är fyllda med covidpatienter, vilket får till följd att andra patientgrupper får stå tillbaka. I Region Uppsala vädjar hälso- och sjukvårdsdirektören och säger: “Utgå från att alla du möter är smittade och agera därefter”. Regionen säger också att de pausar i stort sett all vård som inte är akut för att klara trycket.

Men vad gör regeringen, jo de bestämde att gymnasieskolan skulle öppna sina portar igen. Detta trots att det är just bland barn och ungdomar samt bland medelålders föräldrar och lärare som smittan är hög och ökar. Men kanske är det inte så konstigt. Sverige har varit sena på bollen från första stund. Statsepidemiolog Anders Tegnell var högst motvillig att ens lämna råd och rekommendationer förra våren. Det visar journalisten Emanuel Karlsten i sitt reportage i Expressen idag. Tegnell tror nämligen inte att åtgärder spelar så stor roll och att det enda man kan göra är att bromsa smittan en smula så att inte vårdapparaten går sönder. Snacka om systemtänk och att inte se individen. Det är en uppgiven och icke-humanistisk hållning. För vad man missar är då allt lidande som en stor smittspridning innebär. Alla de som får långtidscovid efter en lättare infektion, eller stora rehabiliteringsbehov efter en sjukhusvistelse.

Att ligga på intensiven är ingen lek ens för en tidigare frisk medelålders människa. Men det är som Emanuel Karlsten skrev i sin artikel, Tegnell har fastnat i tänket om flockimmunitet. Tegnells cyniska inställning är att det är okej att farsoten far fram genom befolkningen i ”lagom” takt och att vi främst fokuserar på dödsfall och sjukvårdspersonalen. Inte för att det är oviktiga ting. Tvärtom. Men alla de som drabbats av svåra besvär i månader har hamnat i skymundan. Och de med långtidscovid är många. Uppåt 200 000 personer i Sverige. Och med 40 000 nya smittade i veckan kan vi addera omkring 4 000 till varje vecka. Och detta eftersom cirka 10 procent har symtom efter tre månader. Och myndigheterna i Storbritannien har konstaterat att kvinnor i medelåldern är överrepresenterade och löper uppåt 20 procents risk att drabbas.

Likaså förekommer det barn med långtidscovid, det är omkring 7 procent av de som infekteras. Men det enda som regeringen Löfven och Folkhälsomyndigheten gör är att läxa upp medborgarna för att vi inte följer rekommendationerna till punkt och pricka. Men vad gör de för att motverka smittspridningen? Inte mycket, så Sofia Nerbrand uppmanar dem att leda och agera. Men gör de det? Att öppna gymnasieskolan är tondövt. Att låta butiker och gallerior ha öppet är vanskligt. Att inte rekommendera munskydd i alla inomhusmiljöer är bara dumt. Att inte snabbtesta fler på arbetsplatser och skolor duger inte. Vi är inne i den allvarligaste vågen hittills. Och den sjunker inte till en liten krusning av sig själv. Särskilt inte när en mer smittsam virusvariant har tagit över och fas 4 i vaccinationsprogrammet inte kommer igång förrän i juni.

Regeringen måste bruka allvar och använda de verktyg den har fått med pandemilagen. Annars tar den på sig ett mycket stort ansvar för att ännu fler får sämre hälsa i Sverige. Kurvorna måste ner. Nu.

Men kommer Löfven och hans entourage att göra detta, eller kommer de som vanligt att avskriva sig sitt ansvar och säga att det är FHM och Tegnell som bestämmer vilka åtgärder som ska göras? För låt oss inte förglömma att det var samma Tegnell som för lite mer än ett år sen sade att covid-19 inte kommer till Europa. Och när det var dags för sportlovet 2020 så sade Tegnell att “när det gäller den här typen av resor finns det absolut ingen anledning att bekymra sig för Coronaviruset. I exempelvis Alperna och Sydeuropa finns det ingen spridning över huvudtaget.” Vi vet väl alla hur det slutade, eller hur. Att sen samme man 26 februari 2020 i Aftonbladet sade att Folkhälsomyndigheten inte tror på en stor smittspridning i Sverige.

Man frågar sig nu mer än ett år efteråt om hur många gånger som Tegnell har haft rätt i sina förespåenden och hur många gånger han har haft fel? Man frågar sig också efter mer än ett ett år med pandemin hur länge som regeringen Löfven ska ha förtroende för denna person och hur länge de kommer att låta honom hållas innan de sätter ner foten och säger att han är entledigad? För med en sådan person vid rodret är jag rädd att vi kommer att ligga högst i Europa på listan över döda per 100 000 innevånare när väl pandemin är över. Och när man idag kunde läsa att regeringen vill förlänga pandemilagen t.o.m. januari nästa år så frågar man sig när det ska sluta. Kommer regeringen att vilja förlänga dem därefter åter igen bara för att försvåra valrörelsen? Inte för att jag vill sprida falska rykten och osanningar, men man kan ju undra…

https://www.kristianstadsbladet.se/ledare/sofia-nerbrand-regeringen-maste-bruka-allvar-nu-2c1185f8/?fbclid=IwAR1TgMycjnISTYaWPnTYet1PqvJIdRnr5DVwa8kCL-nh_qfxPpUqzjtxzYA

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.