Hans Sandin: När första pensionen kom – Det blev inte som vi trodde!

| 7 april, 2021

Här berättar några som vet vad sveket om bra pensioner handlar om, och det kan vara din tur nästa gång.

Birgitta Ohlsson, 72, Jönköping

-Jag har den lägsta pensionen, jag får ut 8 400 kr efter skatt. Ändå har jag jobbat på bank, fast deltid. Jag jobbade 80 procent och det har jag varit medveten om, att jag inte haft full tjänst.

Men ändå, att det skulle bli så låg pension! Jag tycker det är så fel att när de höjer gör de det procentuellt. Det gör ju att de som redan har låg pension får så lite. Jag tror jag fick 79 kr mer vid senaste höjningen. 79 kr! Det kan ju lika gärna kvitta. Min bästa väninna bor i Köpenhamn och har jobbat på fritidshem. Hon har mycket bättre pension än jag.

Barbro Skillemar, 82, Jönköping

-Nej, jag är inte nöjd med min pension! Jag har jobbat som lärare på högstadiet, i engelska och tyska. Jag har inte alltid haft full tjänst, men jag har ändå jobbat i fyrtio år och nu ligger jag på fattigdomsgränsen. Jag är besviken, det kan jag säga. Jag hade tänkt mig att jag skulle leva ganska gott som pensionär, men så har det inte blivit.

Denny Månsson, 73, Söderhamn

-Min fru som jobbade till 67 som lärare i matte och svenska på gymnasiet, har en otroligt låg pension. Hon får nästan ingen tjänstepension alls efter alla dessa år, kommunen har inte betalat för det. Hade jag inte haft min tjänstepension hade det varit illa, det är den som gör att vi klarar oss hyfsat bra.

Margot Bergsten Bergs kommun, Jämtland

-Hårfrisörskan Margot Bergsten, 67, tar emot oss med saxen i högsta hugg. Hon har jobbat sedan hon var 14 år och ser på grund av sin låga pension ingen möjlighet att dra sig tillbaka.

Hans Sandin

 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Hans Sandin: När första pensionen kom – Det blev inte som vi trodde!

 1. Göran

  Visst är det svenska p-systemet lustigt. Som jag tidigare skrivit jobbade jag 6 år som inte räknas alls in i mina “arbetade pensionsår” och sedan det där med ett BB i ren avgift in i statens kassa varje år utan något tillbaka i form av pensionspoäng. Mycket pengar som sedan delas ut i garantipension.
  Alla berättelserna ovan visar på det sneda i systemet. Har du fått ihop mindre än 2 000 000 så hamnar du på samma inkomstnivå som garantipensionärerna.
  Vi snälla svenskar lyssnade lydigt på politikerna när de sa att “det finns inte mer pengar till pensioner”. Efter det har det visat sig att det finns pengar till i princip vad som helst. Men inte till pensioner.
  Tänk om alla ni som jobbat och röstat på S och C (de verkliga bovarna i detta system) kunde rösta på något annat parti för S och C vill er inte väl. När skall ni inse det och svälja den beska medicin som det innebär att ha blivit lurad i flera decennier?

  Svar
 2. Anderssonskan

  Jag vet inte om vi blivit lurade precis . Det multikulturella samhället som byggs kostar pengar . Och det har vi tydligen röstat för . Och att rätta till det är busenkelt . Det är bara att förneka att (SD) finns så försvinner alla Sveriges problem .

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.