Novus aprilmätning lockade inte många deltagare, endast 52 procent av de tillfrågade svarade. Men trots detta menar Novus att bortfallet inte påverkat resultatet.

| 8 april, 2021

SVT/Novus presenterade idag sin väljarbarometer för april månad. Och denna visar precis som alla andra mätningar ingen ljusning för Liberalerna, de ligger fortfarande långt under riksdagsspärren med sina 2,9 procent. För både Miljöpartiet och för Kristdemokraterna ser det lite ljusare ut då de ökat marginellt enligt denna mätning och nu hamnar på 4,5 respektive 4,2 procent. För moderaterna var denna mätning inte så rolig och även om de fortfarande är Sveriges andra parti på 22,6 procent så har uppgången för dem brutits och de minskade denna mätningen med 1,4 procent. Enligt mätningen så stärker Socialdemokraterna sin position som största parti då de ökade med 0,6 procent och landade på 27,6 procent. Men även Sverigedemokraterna ökade och med mer än vad S gjorde, de ökade med 0,8 procent och har nu 18,7 procents väljarstöd enligt Novus.

För Centerpartiet är förändringen marginell även om det är en ökning och de får 8,4 procent. Vänsterpartiet har inte haft några förändringar alls och de står kvar på 9,5 procent även denna månaden.
Dock tycker jag att det är rent ut sagt ynkligt av SVT/Novus att ens presentera denna mätning. Detta då endast 52 procent av de tillfrågade svarat på frågan som Novus ställt. Enligt Novus själva så hade de frågar 9 594 personer, av dem var det endast 4 984 personer som svarade på frågan. 48 procent eller 4610 personer har inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. trots detta så menar Novus att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat.

Man ställer sig då frågan hur säkra Novus kan vara att resultatet är säkerställt, att väljare från alla partier är med i undersökningen? Jag menar att ett så stort bortfall måste påverka resultatet och jag skulle vilja säga det är en skandal att de presenterar en sådan undersökning och att de kan ha mage att säga att resultaten är säkerställda även om de inte säger att förändringarna är säkerställda. Men vad mer kan man förvänta sig när SVT är inblandat. De måste ju producera sådant som visar att regeringen inte tappat mer förtroende än vad de redan gjort, så om de och Novus justerar siffrorna så det ser bättre ut kanske några osäkra väljare bestämmer sig för att välja “rätt” sida enligt den median.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ingen-ljusning-i-opinionen-for-liberalerna

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Novus aprilmätning lockade inte många deltagare, endast 52 procent av de tillfrågade svarade. Men trots detta menar Novus att bortfallet inte påverkat resultatet.

 1. Anders

  Som sagt , som man ropar får man svar .
  Det beror på vad man vill att resultatet ska få folk att tro och tänka .
  Just nu skall Liberaler och KD skrämmas till rättning i leden .

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.