Försöker Läkemedelsverket att överskyla de höga biverkningssiffrorna för Astra Zenecas vaccin med att de övriga vaccinerna säkert har underrapporterats?

| 9 april, 2021

Enligt Läkemedelsverkets statistik som presenterats idag så är Astra Zenecas vaccin överrepresenterat i rapporterade biverkningar. Av de 298 000 individer som fått vaccinet så har 14 832 fall av misstänkta biverkningar rapporterats. Men när SVT talade med Ebba Hallberg enhetschef på Läkemedelsverket så är hon inte säker på vad överrepresentation beror på, en förklaring hon ger är att benägenheten hos de vaccinerade att rapportera biverkningar av detta vaccin skulle vara högre än biverkningarna hos dem som fått andra vaccin.

En annan förklaring menar Ebba Hallberg kan vara att Astra Zenecas vaccin yngre personer än de som vaccinerats med de båda andra vaccinen och att de är digitalt mer kunnig att rapportera biverkningar till Läkemedelsverket. Detta samt att Astra Zenecas vaccin har getts till dem som jobbar inom hälso- och sjukvården.
Hon säger: “Det ökar nog benägenheten att rapportera, därför att man är mer medicinskt kunnig och medveten om möjligheten att rapportera misstänkta biverkningar.”
Men varför försöker de skyla över att Astra Zenecas vaccin kanske inte är så säkert som Astra Zeneca påstår?

För när man tittar in på Läkemedelsverkets egna statistik så har de övriga vaccinen inte så många rapporterade biverkningar. Som Pfizers vaccin som 882 000 individer har fått, där är bara 6110 rapporter om misstänkta biverkningar. Detta trots att nära nog det är tre gånger fler som vaccinerats av detta vaccin. Tittar man sen på Modernas vaccin som 114 000 individer har fått så har där bara rapporterats in 1114 fall av misstänkta biverkningar.
Så hur kan det vara att Astra Zenecas vaccin sticker ut så markant som det gör?

Är det som Ebba Hallberg menar att att benägenheten är större att rapportera in om detta vaccin, eller är det något annat som gör att de har så många fler fall av biverkningar?
En annan sak som Ebba Hallberg menar är att det kan bero på underrapportering om de andra vaccinen.
Hon säger: “Generellt råder det en underrapportering som är allmänt känd, absolut. Det gäller inte bara för covidvaccinen. Och att där är ett väldigt stort samhällsfokus på Astra Zenecas vaccin, vilket sannolikt ökar benägenheten att rapportera misstänkta biverkningar.”

Efter det sista uttalandet från Ebba Hallberg så skulle jag gärna velat ställa henne några frågor.
En av dem hade varit om hur säker hon är på att det förekommit underrapportering från de andra vaccinen?
En annan fråga hade varit den om de är så säkra på att Astra Zenecas vaccin är säkert, varför har de då slutat ge det till personer under under 60 år?
För med tanke på att det stoppats för en stor del av den svenska befolkningen så kan de på Läkemedelsverket inte vara 100 procent säkra på att vaccinet är ofarligt.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/astra-zenecas-vaccin-overrepresenterat-i-rapporterade-biverkningar

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Försöker Läkemedelsverket att överskyla de höga biverkningssiffrorna för Astra Zenecas vaccin med att de övriga vaccinerna säkert har underrapporterats?

 1. Göran

  Var det nån mer än jag som tänkte på MontyPython sketchen om “The dead parrot” när ni läste detta?
  Rena rama spekulationen från en högt uppsatt statlig tjänsteperson. Trots föreliggande fakta som hon, likt en sann öststatspolitruk från den gamla goda tiden, försökte prata bort.
  Borde inte detta skamlösa spekulerande leda till en ökad benägenhet att rösta på något annat än de rödgröna nästa gång?

  Svar
 2. Anders

  Hur som helst så är är jag och hustrun glada idag efter att ha träffat jättetrevliga människor och en förträffligt organiserad “massvaccination” på Träffen i Nyköping .
  Astra/Zenecas vaccin stod på menyn.
  Tack , Tack säger vi.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.