S övergav det socialdemokratiska ‘samhällsbygget’ – ett ‘bygge’ som verkar övertagits av SD – ett sverigedemokratiskt ‘samhällsbygge’!

| 9 april, 2021

Socialdemokraternas ‘samhällsbygge’ under 1900-talet var en framgångsaga och en förebild för många andra länder i världen.Sverige hade dock en fördel av att inte ligga i ruiner med förstörd infrastruktur och sönderbombade fabriker efter andra världskriget.

Men inget varar för evigt. 

Efterhand mer ‘prat’ och mindre ‘verkstad’.

‘Socialdemokratin’ började under 90-talet tappa fotfästet i takt med att omvärlden förändrades och andra länder byggde välfärdsamhällen efter egna ekonomiska och sociala förutsättningar. I början av 2000-talet blev det alltmer tydligt att ‘socialdemokratrin’ successivt övergav sitt ‘samhällsbygge’.

‘Socialdemokratins’ började se till sitt eget bästa, inte ‘samhällsbyggets’ bästa.

‘Samhällsbygget’ underminerades därmed på område efter område.

De ‘nya’ moderaterna tog över socialdemokratins ‘samhällsbygge’ under några få år, för att  sedan också överge sitt s k ‘samhällsbygge’ med arbetslinjen i centrum. Moderaterna har sedan dess ‘velat’ fram och tillbaks utan en tydligt ‘samhällsbygge’ i sikte.

Numera verkar det som om SD är det enda parti som har ett ‘samhällsbygge’ på agendan där samhällets och ‘folkets’ väl och ve är i centrum.

Det kanske är så att ‘sverigedemokratin’ är på väg att bli den ‘nya socialdemokratin’. 

En ‘sverigedemokrati’ där ett återupprättande av ‘samhällsbygget’ hamnar i ‘blickpunkten’.

Dvs mer ‘verkstad’ och mindre ‘prat’.

Göran Svensson är internationellt verksam forskare och forskningsledare i management –  skriver som privatperson ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’ (nordinavia.se)

 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Göran Svensson

är internationellt verksam forskare och forskningsledare inom Business & Management – skriver som privatperson på sin blogg (https://nordinavia.se) ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’.

3 tankar på “S övergav det socialdemokratiska ‘samhällsbygget’ – ett ‘bygge’ som verkar övertagits av SD – ett sverigedemokratiskt ‘samhällsbygge’!

 1. Anderssonskan

  Om man som jag är uppväxt på 50 -60 talet så vet man att Göran Svensson har rätt . Det var en annan sorts sossar då . De stod för vad de sa, och arbetade för de som valt dem . Knegarhatet kom med Sahlin . Titta på Veronica Palm som i TV säger sig arbeta ideellt, trots att hon sedan 6 år lever på skattepengar . Nybliven författare . Det är nog ingen tillfällighet att den fiktiva riksdagsmannen och hustrumisshandlaren är Moderat i hennes bok .
  Så arbetar feministiska socialdemokrater idag .Insinuanta , opålitliga och skenheliga.
  Och inte vill de(S) förbjuda barnäktenskap . Det kostar på att få röster .

  Svar
  1. Göran Svensson

   Instämmer

   Det är sannolikt en generationsfråga.

   De som vuxit upp med socialdemokratin inser att den urholkats alltmer och numera återstår bara ett skal utan innehåll som värnar om ‘folkets’ väl och ve.

   Tråkig utveckling, men att parti utgörs av människor. De som nu styr och ställer inom S idag är inte socialdemokrater, utan karriärister som ser politikerrollen som ett yrke och en lukrativ födkrok.

   Många av dessa har nog ingen aning om vad socialdemokratin inneburit för många människor i Sverige.

   Svar
 2. Göran

  “Makt korrumperar; absolut makt korrumperar absolut” Lord Acton (1834 – 1902)

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.