Sandra Mattisson Dahl: Regeringen säger JA till barnäktenskap vid “synnerliga skäl”!

På sin hemsida har regeringen dolt det nya lagförslaget bakom ett pressmeddelande som fokuserar på förbud mot erkännande av utländska månggiften.

– Att män tillåts ingå äktenskap med flera kvinnor är inte förenligt med den princip om lika­behand­ling av makar som svensk rätt bygger på och kraven på jäm­ställd­het, kommenterar justitie- och migrations­minister Morgan Johansson.

Hur man ska göra med invandrare som gift sig med barn är däremot en känsligare politisk fråga.

Högeroppositionen krävde för tre år sedan ett totalförbud mot alla former av äktenskap som ingåtts där ena parten är omyndig. Den regerande vänsterkoalitionen menade istället att barnäktenskap i vissa fall bör accepteras av svenska myndigheter.

– Vi har ju flickor och pojkar i Sverige i dag, alltså svenska medborgare, som är sambo med varandra, som har sex med varandra, som lever tillsammans och som får barn tillsammans, kommenterade den socialdemokratiska riksdagsledamoten Hillevi Larsson under en riksdagsdebatt där hon försökte försvara barnäktenskap.

Riksdagen körde vid en omröstning i mars 2018 till slut över regeringen och röstade igenom ett totalförbud. Detta sedan Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna enats kring en motion om ett sådant förbud.

Slopat 18-årskrav

Nu har regeringen återkommit med en proposition där de vill göra undantag från det totalförbud riksdagen tidigare krävt. I den nya föreslagna lagen slopas det nuvarande uttryckliga 18-årskravet för äktenskap som ingåtts enligt utländsk lag. Vidare ska barnäktenskap kunna godkännas i Sverige om “det finns synnerliga skäl”.

“För att det ska finnas synnerliga skäl, krävs att ett nekat erkännande i det enskilda fallet medför allvarliga konsekvenser för t.ex. någon i paret eller att det annars framstår som orimligt att inte erkänna äktenskapet”, skriver regeringen och överlåter åt rättsväsendet att avgöra vad som ska anses vara “synnerliga skäl”.

Enligt en föreslagen lagtext gäller undantaget om båda parterna numera är över 18 år, men äktenskapet inte upprättades i enlighet med svensk lag. Exempelvis i fall där barn blir bortgifta eller kvinnor tvingas gifta sig med någon mot sin vilja. Regeringen vill att den nya lagen träder i kraft 1 juli i år.

Flera remissinstanser är kritiska till regeringens förslag att säga ja till vissa former av barnäktenskap. Bland dem “Tjejers rätt i samhället” och “Varken hora eller kuvad”.

“En rättsstat som Sverige ska kunna omhänderta även dessa utsatta kvinnor och barns rättigheter, även när det råder synnerligen svåra omständigheter i fall då de har ingått äktenskap utomlands under förhållanden som strider mot svensk lag”, skriver Tjejers rätt i samhället i sitt remissvar.

“Vi anser att undantag inte heller ska göras när det gäller barn- och tvångsäktenskap, alltså inte heller av synnerliga skäl”, skriver Varken hora eller kuvad.

Sandra Mattisson Dahl

 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

3 tankar på “Sandra Mattisson Dahl: Regeringen säger JA till barnäktenskap vid “synnerliga skäl”!

 1. Göran

  Så går det när en rödgrön röra lagstiftar som en följd av att sju partier bestämt sig för att mobba ett åttonde.
  Idag kom en Demoskop opinionsundersökning: det ni just läste stöds av varannan väljare; S, MP, C, L och V
  Det är den karamellen ni skall gå och suga på idag….
  Eller börjar ni seriöst fundera på om det finns någon korrelation överhuvudtaget mellan det partierna gick till val på och det som nu händer?
  Att skillnaden mellan Ann-Marie Pålssons så finurligt skapade uttryck Valperiodspolitik och Mandatperiodspolitik är så stor.

  Svar
 2. Anders

  Läpparnas bekännelse , inget annat .
  Återigen skall vi Svenskar tycka(tro) att vi står på rätt sida när historien skrivs .
  Men det får naturligtvis inte störa de importerade rösterna .
  Dimridå så Bill , just det , Dimridå så Bull .

  Svar
 3. Mats Larsson

  Hur var det nu med Barnkonventionen, den blev ju lag 1/1 2020? Kommer Barnkonventionen att frångås för att få ytterligare röster från gubbarna som gift sig med barn?

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.