3260: En konstkritiker famlar

| 11 april, 2021

Konstkritik ja. En något ovanlig sådan framförs av Valerie Kyeyune Backström (Expressen). Hon skriver om Zorn på Nationalmuseum eller snarare om vad hon hade velat se där om Zorn hade kunnat prestera det hon önskar vilket, inte oväntat, vore ett nedslag i dagens samhälles angelägna frågor. För att göra det lätt för sig och snabbt presentera sin egen tankevärld får vi lära oss: ”Kanske kan man sakna personen Zorn. Vem var han, och vad gjorde han, förutom att vara monumentalt framgångsrik och älskad av alla, världen över? Det gäckar mig, eftersom det för mig symboliserar bristen i hans skapande.

Samtidigt är det i linje med hans konstnärskap, där det är big business som gäller, skicklighet och flit, allt annat tycks lämnat därhän. Politik och sociala orättvisor skymtar bara som hastigast”

Med lite möda kan man snart få fram att Zorn är långt mer komplex än så. Hans porträtt är visserligen av blandad kvalitet men det finns många höjdpunkter. Med lite möda finns det såväl filosofi som sociala bilder. Se t ex ”Vågskvalp” som förutom att fånga det genuint måleriska skvalpet också skildrar det utfestade societetsparet och den nyss uppstigna pigan i morgonsolen.

Lars Vilks

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Lars Vilks

konstkritiker och tidigare professor i konstteori vid Kunstakademiet i Bergen 1997 – 2003

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.